Poslovi AD Plastika na ruskom tržištu skočili na 170 mil. eura

Autor: Suzana Varošanec , 29. siječanj 2020. u 22:00
Proizvodit će dijelove i za novu Ladu Grantu

Jasnom strategijom i vizijom poslovanja ostvarujemo planove i rast veći od samog tržišta, kaže Marinko Došen.

AD Plastikovi novi poslovi u vrijednosti 31,8 milijuna eura za rusko i europsko tržište pokazuju se jako važnima i u kontekstu potvrde da je kompanija kvalitetan dobavljač automobilskih divova s kojima već duže surađuju. 

"Ugovaranje novih poslova s nama poznatim proizvođačima automobila iznimno je važno jer potvrđuje našu kvalitetu kao dobavljača. Naša usmjerenost na kupce dobro je poznata, a svaki novi posao potvrđuje kvalitetu naših odnosa i uspješnost dugogodišnje suradnje. Iako automobilsko tržište bilježi poprilično konzervativan rast, jasnom strategijom i vizijom poslovanja AD Plastik Grupa ostvaruje svoje planove i rast veći od samog tržišta", naglašava predsjednik Uprave AD Plastika Marinko Došen.

Posrijedi su prvi ugovori sklopljeni u 2020., ali s razlikom u tome što su poslovi na ruskom tržištu dodatnog karaktera u vidu proširenja obujma lanjskih velikih projekata za alijansu Renault-Nissan-AvtoVAZ. Iznose 22,4 milijuna eura, od čega se 15,2 milijuna tiče vozila Lada Granta i 7,2 milijuna eura za nove modele Renaulta. S njima se razina vrijednosti poslova AD Plastika u Rusiji za Alijansu diže na 168,8 milijuna eura.

S daljnjih 10,5 mil. eura od ranije ugovorenih poslova za Volkswagen Grupu (Tarek i Škoda Karoq), rusko tržište 'nosi' im nešto više od 170 milijuna eura. Na istom valu i na europskom tržištu nastavlja se suradnja AD Plastika s PSA Grupom s novim poslovima ugovorene ukupne vrijednosti 9,4 milijuna eura. Tako je njihova tvornica u Mladenovcu ugovorila 5,8 milijuna eura vrijednu proizvodnju vodilica stakla za Opel Astru, najprodavanije Opelovo vozilo. 

U solinskoj tvornici proizvodit će se dijelovi eksterijera – gornje rešetke koje će se ugrađivati na Fiat Ducato i Opel Vivaro, vozila iz FCA i PSA grupacije, od lani i konzorcijalno povezanima. I tako će po prvi put AD Plastik proizvoditi dijelove za ove modele gospodarskih vozila – 2,2 milijuna eura je vrijednost tog posla, ali uz dodatne pozitivne efekte koje posljedično bilježi proces okrupnjavanja u automobilskoj industriji. Naime, trebali bi imati i uštede na planu razvoja navedenog novog proizvoda, praktički istog tipa koji će biti ugrađen u različita vozila.  

Komentirajte prvi

New Report

Close