Poslodavci uputili hitan apel za spas tvrtki i radnih mjesta: ‘Moramo zaustaviti otpuštanja’

Autor: Poslovni.hr , 18. ožujak 2020. u 10:47
Photo: Borna Filic/PIXSELL

HUP je komentirao mjere Vlade RH, dodatno upozorio u čemu se kriju opasnosti situacije za gopodarstvo i naglasio na čemu treba biti fokus spašavanja.

Nastavno na jučer predstavljene 63 mjere Vlade RH za spas gospodarstva, HUP smatra kako fokus sada mora biti na žurnoj definiciji i provedbi kriterija po kojima će poslodavci moći pristupiti svim tim mjerama, a posebno se to odnosi na mikro i male tvrtke. Kako bi se sačuvala radna mjesta i izbjegla ili značajno smanjila otpuštanja dobro je da je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava donijelo posebnu mjeru kojom će se financirati 100% troška neto minimalne plaće u tvrtkama čije je poslovanje ugroženo.

Procjena je da će se ovom mjerom obuhvati oko 400 tisuća radnih mjesta, ali HUP smatra da mjere za potporu malih i srednje velikih tvrtki trebaju biti veće jer ovo već sada nije dovoljno.

„Mjera davanja bespovratnih sredstava za isplatu plaća mora biti prioritet i HUP se zalaže za što bržu provedbu. Važno je da ova mjera obuhvati što je šire moguće sve sektore i veličine gospodarskih subjekata, jer svugdje ima ugroženih koji ne mogu izdržati nekoliko mjeseci bez prihoda, dakle nije riječ o tvrtkama u samo pojedinim sektorima. Moramo zaustaviti otpuštanja koja su krenula i dati poslodavcima podršku i jasne smjernice moguće
pomoći u narednim danima i mjesecima. Također nastavljamo razgovarati i tražiti od Vlade da se dio davanja poslodavcima bezuvjetno otpiše na svim razinama države za vrijeme poslovne neaktivnosti jer svaka odgoda plaćanja u ovom trenutku može biti privremena pomoć, no to zasigurno nije trajno rješenje problema jer će ti dugovi doći na naplatu, a gubici koje gospodarstvo sada trpi mnogima su već nenadoknadivi u ovoj godini“ – izjavio je
Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

HUP će nastavljati predlagati da se porezno snažnije rastereti cjelokupno gospodarstvo i da se država odrekne dijela prihoda parafiskalnih nameta. „Ovo je ključan trenutak u kojem moramo sve svoje napore uložiti da gospodarstvo funkcionira i da se ne dopusti urušavanje, kako socijalne i ekonomske posljedice ne bi bile dramatične“, ističe Majetić.

HUP će u dogovoru s Vladom RH raditi na postojećim i stvarati nove mjere koje će omogućiti neometano poslovanje sa što manje rizika svim poduzetnicima i poslodavcima u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close