Poslodavci u panici, traže čak 41% više radnika

Autor: Poslovni.hr , 28. ožujak 2019. u 07:18
Najveća potražnja za BiH radnicima vlada u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji i Malti, Foto: Dino Stanin/PIXSELL

‘Na jednu radnu poziciju 2018. godine u prosjeku se prijavljivalo 15 osoba, što je pad za pet u odnosu na 2017. godinu. To je posljedica značajnog rasta potražnje.’

U BiH je nastupilo alarmatno, pa i panično stanje, za čak 41 posto povećala se potražnja za radnicima u prošloj i u prvom tromjesečju ove godine, pokazuju podaci Networksa i portala Posao.ba. Na tom portalu prošle godine objavljena su 8052 oglasa za posao, što je za 23 posto više u odnosu na 2017. godinu, izvještavaju Nezavisne novine.

Nerma Ajanović-Hajdarpašić, predstavnica portala Posao.ba, kaže je da je najveća promjena u potražnji za radnicima iz BiH u inozemstvu.

“Na jednu radnu poziciju 2018. godine u prosjeku se prijavljivalo 15 osoba, što je pad za pet u odnosu na 2017. godinu. To je posljedica značajnog rasta potražnje”, objašnjava Ajanović-Hajdarpašić. Najtraženija zanimanja u 2018. godini bila su: prodavač (8%), radnik u proizvodnji (7,6%), građevinski radnik (6,3%), agent u pozivnom centru (4,9%), konobar (4,8%), vozač (3,4%), komercijalist (3,3%), programer (2,9%), električar (2,8%) i kuhar (2,6%).

 

5,2posto

pala je industrijska proizvodnja početkom 2019.

Iz BiH najviše odlaze električari, konobari, prodavači, građevinski i proizvodni radnici. “Broj oglasa iz inozemstva iznosio je 10% od ukupnog broja, što je povećanje za 58,4% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je broj radnih mjesta objavljen za inozemstvo povećan za 154%”, rekla je Ajanović-Hajdarpašić, dodajući da iz Hrvatske dolazi čak 50% svih radnih mjesta objavljenih u inozemstvu, a slijede Njemačka, Slovenija, Malta i Crna Gora. Broj prijava za rad u inostranstvu bio je 11.289 i veći je za 98,5% u odnosu na 2017. godine.

Za rad u inozemstvu poslodavci najviše traže radnike u građevinarstvu, turizmu i ugostiteljstvu, elektrotehnici i strojarstvu, proizvodnji i zdravstvu. Najveći broj prijava za rad u inozemstvu bio je za zanimanja elektrotehničara i strojara, zatim za turizam i ugostiteljstvo, komercijalu i prodaja, građevinarstvo i proizvodnja. “Za naše ljude najatraktivnije su europske zemlje Njemačka, Austrija, Švicarska, Švedska i Norveška”, kaže Ajanović-Hajdarpašić.

Da 2019. nije najbolje počela za ekonomiju Bosne i Hercegovine pokazuje pad industrijske proizvodnje i izvoza u prva dva mjeseca ove godine”, izvještava Indikator.ba.

Industrijska proizvodnja u BiH, kalendarski prilagođena, u prva dva mjeseca 2019. godine bila je manja za 5,2 posto nego u istom razdoblju prošle godine. Zabrinjavajući je pad u prerađivačkoj industriji od 3,6 posto, a najveće potonuće od 62,7 posto zabilježeno je u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda. Izvoz nafte i naftnih derivata manji je čak za 71 posto, dok je izvoz željeza i čelika smanjen za 20,9%.

Komentirajte prvi

New Report

Close