Poskupljenje struje Spačvu će stajati 1,8 milijuna kuna

Autor: Darko Bičak , 29. rujan 2016. u 07:32
Drvari uložili u kogeneraciju, ali nisu ušli u državnu kvotu za poticaje/Thinkstock

Dok će prosječnom kućanstvu cijena struje porasti 30-ak kuna, industriji će računi biti veći i za više milijuna kuna godišnje.

Iako u Hrvatskoj često volimo isticati činjenicu da smo po razvoju obnovljivih izvora energije (OIE) u rangu najrazvijenijih zemalja EU-a, priča ima i svoje naličje – visoku cijenu za to će plaćati građani, a posebice industrija. Visina naknade za OIE, koji kućanstva i poduzetnici plaćaju uz račune za struju, popela se s 3,5 lipe po kilovatu na 5,5 lipa, a očekuje se njezin rast i na 12 lipa.

 

Puljiz

Naša kogeneracija nije ušla u kvotu, a spekulanti jesu.

Zbog toga će prosječno kućanstvo imati 30-ak kuna veće račune za struju dok će se troškovi industrije povećati u milijunskim iznosima. Konkretno, u drvnoj industriji Spačva iz Vinkovaca, koja zapošljava oko 800 radnika, račun za stuju će na godišnjoj razini porasti za procjenjenih 1,8 milijuna kuna. "Događa se zbilja bizarna situacija da mi u Spačvi imamo kogeneraciju na biomasu, u kojoj smo uposlili 200-injak ljudi, koja nam je potrebna da bi zaokružili proizvodni proces s toplinskom energijom, a za koju nismo uspjeli ući u državnu kvotu OIE. S druge strane novoosnovane spekulativne tvrtke s 10-ak ljudi dobivaju milijunske poticaje za proizvodnju struje, a toplinsku energiju ispuštaju u zrak. Istodobno, tvrtke poput nas, koje zapošljavaju stotine ljudi, rade na regionalnom razvoju i sprečavanju depopulacije ruralnih područja, pune proračun za energetske poticaje koje dobivaju ti spekulanti", rezigniran je Dario Puljiz, predsjednik Uprave Spačve.  

 

800zaposlenih

ima drvna industrija Spačva iz Vinkovaca

Njegov kolega Marijan Kavran iz Drvnog klastera problematizira čitavi sustav tarifa HEP-a prema kojima oni koji troše više struje, industrija, plaća puno veću cijenu nego što je to slučaj s kućanstvima. U metalurškoj tvrtki Metalac Sever iz Vrbovca, koja zapošljava 80-ak ljudi, nadaju se da poskupljenja struje ipak neće biti. "Mi imamo ugovor s RWE-om koji nam dugoročno jamči cijenu električne energije te se nadamo da nam se računi neće povećati. U ukupnim troškovima nam struja nije ključna stavka, ali bi nam poskupljenje u svakom slučaju otežalo poslovanje", kaže Stjepan Sever, vlasnik i direktor tvrtke.

 

Sever

Nadamo se da nam ugovor jamči garantirane cijene struje.

U HGK ističu da najavljeno poskupljenje cijene električne energije zbog povećanja naknada za obnovljive izvore energije nije neočekivano. Tehnologija proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora još je uvijek nekonkurentna konvencionalnim izvorima električne energije pa su potrebni poticaji. Neki kapaciteti OIE tek ulaze u upotrebu pa će potrebna količina poticaja i dalje rasti. Pitanje je koliko je već sadašnji kapacitet prihvatljiv potrošačima upravo zbog očekivanog porasta cijene električne energije zbog poticanja", kažu u HGK.

Komentirajte prvi

New Report

Close