Poseban fokus potrebno je staviti 
na stjecanje početnog radnog iskustva

Autor: Borivoje Dokler , 05. srpanj 2018. u 22:01
Vladimira Senčar Perkov napominje kako 90 posto mladih ostaje raditi u kompaniji nakon odrađivanja pripravništva, Foto: PD

Kroz pripravnički Growww program ina potiče zapošljavanje mladih bez iskustva uz stimulativna i konkurentna primanja u odnosu na hrvatske prilike za početnike.

Vadimira Senčar Perkov, direktorica Upravljanja i razvoja ljudskih resursa u Ini, objašnjava na koji način kompanija potiče zapošljavanje mladih bez iskustva, provodi proaktivne mjere i razvija STEM područje te pomaže osjetljivim skupinama u zajednici.

Od početka podržavate projekt Poslovnog dnevnika Iskustvo zlata vrijedi u kojem se studentima s invaliditetom i onima slabijeg materijalnog statusa omogućava praksa u vodećim hrvatskim tvrtkama, pa tako i u Ini. Koja je bila vaša motivacija za sudjelovanje u projektu i kakvu su vaša iskustva s tih praksa?

Ina kao potpisnica Povelje o raznolikosti i Globalnog ugovora Ujedinjenih naroda te dobitnica MAMFORCE certifikata i nagrade za najbolje izvješće o održivom razvoju – Green Frog, uvijek spremno podržava projekte čiji je cilj pomaganje osjetljivim skupinama, posebice kada je u pitanju poštivanje različitosti i socijalno uključivanje osoba s invaliditetom.

Smatramo kako je poseban fokus potrebno staviti upravo na stjecanje početnog radnog iskustva, a prakse u vodećim kompanijama u zemlji su odličan početak. Projekt Iskustvo zlata vrijedi jedinstven je u Hrvatskoj te nam je čast sudjelovati u njemu i senzibilizirati poslovnu zajednicu i javnost o teškoćama zapošljavanja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj.

Ina se u posljednjih desetak godina posebno profilirala kao kompanija koja potiče i ohrabruje mlade ljude te ulaže u njihov razvoj. Jedan odprograma kroz koji to najviše čini je pripravnički Growww program. Možete li reći koliko je mladih do sada prošlo kroz taj program, koja je njegova osnovna namjena te koliko je polaznika dobilo posao zahvaljujući Growwwu?

U današnje vrijeme jedan od glavnih problema s kojim se hrvatsko tržište rada nosi upravo je odljev mlade radne snage i nezaposlenost mladih. Često spominjani razlozi za to su nedostatak iskustva koje poslodavci zahtijevaju, visina plaće i slaba mogućnost napredovanja. Kako bi se zaustavio negativan trend nezaposlenosti te kako bi se osigurao stalan dolazak novih generacija u kompaniju i održiv rast, Ina kroz jednogodišnji pripravnički Growww program potiče zapošljavanje mladih bez iskustva uz stimulativna i konkurentna primanja u odnosu na hrvatske prilike za početnike.

U osam godina Growwwa kompanija je zaposlila više od 600 diplomanata, što ju čini liderom u Hrvatskoj u zapošljavanju pripravnika, a program Growww svrstava u jedan od najdugovječnijih programa za zapošljavanje mladih u Hrvatskoj. Čak 90 posto mladih ostaje raditi u kompaniji nakon odrađivanja pripravništva.

Ovogodišnji natječaj je završio i proces selekcije kandidata je u tijeku, ali se svake godine ponovno otvara početkom godine za sve studente koji završavaju diplomski studij i razmišljaju o zapošljavanju u vodećoj tvrtki u srednjoj i istočnoj Europi, a nemaju radnog iskustva ili imaju do najviše godine dana radnog iskustva.

Primaju se kandidati iz različitih područja: naftnog inženjerstva, geologije, prometnih znanosti, kemijskog inženjerstva, ekonomije, elektrotehnike/informatike i strojarstva, prava te građevine i arhitekture. Pripravnici imaju priliku usavršiti svoja znanja i napredovati ako pokažu aktivno uključivanje u izazovne zadatke te volju za samostalnim učenjem, upijanjem iskustva iz radnog okruženja i traženjem povratne informacije od kolega i nadređenih.

Kao jedan od najvećih problema domaćeg obrazovanja mnogi stručnjaci, ali i poslodavci, ističu nedostatak interesa za STEM područje. Susreće li se i Ina s tim problemom i čini li nešto po tom pitanju?

Mali broj studenata se odlučuje za studij u području prirodnih znanosti, a trendovi pokazuju da veliki broj iskusnih inženjera odlazi u mirovinu u sljedećih pet do deset godina, stoga Ina provodi proaktivne mjere i razvija STEM područje. Možemo se pohvaliti da imamo snažnu povezanost s fakultetima, srednjoškolskim udrugama i s poslovnim školama (eStudent, AIESEC Hrvatska, Studentski.hr, BEST, Srednja.hr., Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Fakultet strojarstva i brodogradnje).

Kompanija kroz programe stipendiranja i omogućavanje stjecanja prakse želi stimulirati mlade na odabir određenih smjerova i zanimanja kako bi nakon diplome bili konkurentni na tržištu rada. Više od 370 Growwwovaca završilo je studije u STEM području te čine većinski dio naše mlade radne snage.

Svjesna toga da se kod mladih ljudi odluka o usmjerenju u to područje stječe u najranijim danima školovanja, Ina provodi niz projekata i aktivnosti kako bi približila STEM mladima, a posebno se ističu tri projekta: Junior Freshhh, Freshhh i NajProfesor/ica.

Za srednjoškolsku populaciju Ina organizira natjecanje Junior Freshhh u kojem se tročlani timovi natječu u rješavanju zadataka iz prirodnih znanosti, matematike, fizike, kemije, biologije i geografije.

U 2017. godini prijavljeno je rekordnih 590 tročlanih timova, tj. ukupno 1770 učenika iz srednjih škola iz cijele Hrvatske.

Studenti pak mogu sudjelovati u međunarodnom virtualnom natjecanju Freshhh u kojem osmišljavaju strategiju i dolaze do pobjede vještim upravljanjem svojim virtualnim resursima u izazovnom svijetu naftne industrije. Najbolje plasirani timovi sudjeluju na finalu natjecanja uživo gdje se bore za bogate novčane nagrade te mogućnost zaposlenja.

Projekt NajProfesor/ica jedinstven je projekt u Hrvatskoj u okviru kojeg Ina prikuplja nominacije za najinspirativnije srednjoškolske profesore u STEM područjima: matematike, fizike i kemije, a nominiraju ih studenti tehničkih i tehnoloških fakulteta, prirodoslovnih fakulteta i fakulteta geo-znanosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close