Posao s uzgojem tuna Gotovini donio milijune

Autor: Poslovni.hr , 07. rujan 2015. u 12:30
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Uzgojem tuna Gotovina se bavi od veljače 2013., kada je s poslovnim partnerom Milanom Mandićem (54) osnovao Pelagos net farmu.

Dvije tvrtke umirovljenog generala Ante Gotovine odlično su poslovale u lanjskoj godini. Uzgoj tuna kojim se bavi Pelagos net farma donio mu je 6,2 milijuna kuna dobiti, a građevinska tvrtka Adriatik gradnja zaradila je 739.200 kuna, piše tportal.

Uzgojem tuna Gotovina se bavi od veljače 2013., kada je s poslovnim partnerom Milanom Mandićem (54) osnovao Pelagos net farmu.

Mandić je iz Turnja pored Zadra, a u biznisu s tunama više je od deset godina. Suvlasnik je Jadran tune iz Biograda, jedne od najvećih tvrtaka u toj branši u Hrvatskoj.

Prvu godinu Gotovinina tvrtka imala je promet od 245.000 kuna, da bi se u 2014. udeseterostručio. Tako je lanjsku godinu završila prihodom od 24 milijuna kuna uz dobit veću od šest milijuna kuna. Sva zarada zadržana je u tvrtki.

Kako se radi o mladoj kompaniji koja još investira u biznis, značajna su kreditna zaduženja. Prema financijskom izvješću, ona ukupno iznose više od 30 milijuna kuna.

U listopadu 2013., Gotovina je dobio kredit HBOR-a od osam milijuna kuna kojim je kupio ribarski brod. Do kraja ove godine trebala bi biti realizirana investicija od oko 15 milijuna kuna u hladnjaču u zadarskoj luci Gaženici. U njoj će se skladištiti riba potrebna za dohranu tune.

Trenutačno Gotovina uzgaja tune na dvjema lokacijama u šibenskom akvatoriju. Kod otočića Balabre u blizini Murtera ima koncesiju na 126 tisuća metara kvadratnih na kojoj se godišnje može uzgojiti do 450 tona tune, a na uzgajalištu kod otoka Sita može uzgojiti do 600 tona godišnje. Zapošljava 30-ak radnika, a svu ribu izvozi u Japan.

Druga generalova tvrtka Adriatik gradnja koju je osnovao 2000. sa svojim kumom Željkom Dilberom (60) poslovala je lani odličnom profitabilnošću. Na nešto više od milijun kuna prihoda imala je dobit od čak 739.200 kuna.

Adriatik gradnja bavi se plinskim instalacijama i trenutačno ima jednog zaposlenog. Prvih godina radila je kao podizvođač na postavljanju plinovoda u Zadru dok je lani većinu novca uprihodila na konzultantskim poslovima u Zadarskoj i Splitskoj županiji. Ostvarenu dobit Gotovina i Dilber podijelili su između sebe.

Komentari (8)
Pogledajte sve

http://www.index.hr/vijesti/clanak/gotovina-poslao-poruku-mladima-koji-odlaze-dobro-je-otici-u-svijet-ali-mi-cekamo-da-se-vratite/1008036.aspx

http://www.index.hr/vijesti/clanak/gotovina-poslao-poruku-mladima-koji-odlaze-dobro-je-otici-u-svijet-ali-mi-cekamo-da-se-vratite/1008036.aspx

Odlicno
Ostaje pitanje zasto kod toliko dugacke obale i jurisdikcijom nad pola Jadrana nema vise ovakvih ribogojilista?

Uglavnom bezkorisni jadnici negativno komentiraju uspjeh poduzetnika koji je poreza i koncesije platio nekoliko miliona.

A koliko ste vi jadnici platili poreza ?

New Report

Close