Porez na najam apartmana u Zagrebu skače sa 40 na 200 eura po krevetu

Autor: Poslovni dnevnik , 29. kolovoz 2023. u 22:00
Foto: MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio mjere za poticanje dugoročnog najma stanova u glavnom gradu.

Iznajmljivanje apartmana turistima u Zagrebu moglo bi biti znatnije porezno opterećeno nego što je sada ako se obistine najave zagrebačke gradske uprave.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je u utorak da grad planira povećati paušalni porez za iznajmljivače apartmana na maksimalan zakonski iznos od 200 eura godišnje po krevetu, kako bi se potaknuo dugoročan najam stanova u Zagrebu.

“Glavni je razlog da su najamnine, odnosno stanarine za stanovnike grada, postale neizdržive. Ovime želimo potaknuti vlasnike stanova na durogočan najam, odnosno da ih iznajmljuju stanovnicima grada, umjesto turistima”, istaknuo je Tomašević na redovitoj konferenciji za medije.

Tomaševićevo objašnjenje

‘Glavni je razlog ovog prijedloga o povećanju paušalnog porteza što su najamnine, odnosno stanarine za stanovnike grada, postale neizdržive’.

U javnoj raspravi
Grad Zagreb u javnu je raspravu uputio prijedlog o povećanju godišnjeg paušalnog poreza za iznajmljivače apartmana sa 40 eura godišnje po krevetu na 200 eura, što je zakonski maksimum. Istaknuo je da vlasnici koji stanove iznajmljuju dugoročno trenutno plaćaju pet puta viši porez nego vlasnici koji stanove iznajmljuju turistima.

Rekao je da će se Zagreb boriti za priuštivi najam stanova izgradnjom stanova, ali i promjenom odluke o najmu gradskih stanova. “Nedavno mi je došao na potpis najam stana za dvoje odraslih, koji svatko ima plaću 2000 eura i odraslu djecu, za stan od 70 kvadrata za koji plaćaju najam od 100 eura”.

Takva situacija je, kazao je, neodrživa te je napravljen novi prijedlog odluke, u kojemu se oko 6000 gradskih stanova planira dati u socijalni i priuštivi najam građanima. Prema prijedlogu, gradski stanovi će za one s natprosječnim primanjima postati višestruko skuplji nego sada. Visina najamnine, za one s primanjima koja su veća od prosječnih, narast će na četvrtinu mjesečnih prihoda, čime se takve korisnike stanova želi potaknuti da se iz njih isele, i gradske stanove ustupe drugima.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom/S. Midžor/PIXSELL

Podsjetimo, prema prijedlogu najamnine bi se određivale u tri kategorije. Prvi razred bila bi primanja po članu kućanstva u iznosu 30-50 posto prosječne plaće u Zagrebu u 2022. (prosječna plaća bila je 1219 eura), a to je 365-609 eura po članu, što znači da bi cijena najamnine bila 15 posto ukupnog prihoda kućanstva.

Drugi razred bila bi primanja po članu kućanstva u iznosu 50-80 posto prosječne plaće u Zagrebu u 2022. (od 610-975 eura po članu), za koje bi cijena najamnine bila 20 posto ukupnog prihoda kućanstva. Treći razred bila bi primanja po članu kućanstva viša od 80 posto prosječne plaće u Zagrebu, odnosno 980 i više eura po članu, a cijena najamnine bila bi 25 posto ukupnog prihoda kućanstva.

6000

gradskih stanova namjerava se dati u socijalni i priuštivi najam građanima

Otpor oporbe
Prijedlog gradskih vlasti navukao je značajan otpor oporbe. Tako je prije tjedan dana predsjednik Kluba gradskih zastupnika Mosta Marko Sladoljev ocijenio je neprihvatljivim prijedlog po kojoj je dovoljna jedna godina prebivališta u gradu da bi se ispunio uvjet za najam gradskih stanova. Za Most je bolje dosadašnje rješenje jer je uvjet za najam gradskog stana bio deset godina prebivališta u Zagrebu, rekao je Sladoljev.

Staru odluku treba mijenjati i pritom paziti na moguće zlouporabe a najam stanova omogućiti prvenstveno mladim ljudima kao oblik priuštivog stanovanja. To ne smije postati tržišna mjera kojom će se prikupljati novac u gradski proračun, kazao je.

Mogućnost za malverzacije vidi uoredbi po kojoj je za najam gradskog stana dovoljno da osoba nema useljivu nekretninu u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, što bi značilo da može imati nekretninu na moru ali ne smije imati u Zagrebu. U Mostu drže neprihvatljivim i što je nacrt odluke o tako važnoj temi u javno savjetovanje stavljen u ljetnim mjesecima.

Komentirajte prvi

New Report

Close