Dobili su popust: Zaba ipak neće platiti 33 milijuna kuna kazne zbog pranja novca

Autor: Ana Blašković , 04. studeni 2020. u 07:00
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U poslovnim krugovima očekivala se penalizacija u postotku ukupnog prihoda, ali…

Skandal s pranjem novca u Zagrebačkoj banci zbog koje je početkom godine došlo do rošada u Upravi na čelu s Miljenkom Živaljićem dobio je epilog. Financijski inspektorat Ministarstva financija kaznio je najveću banku s 33 milijuna kuna, no to nije iznos koji će na kraju i platiti jer ima pravo na – popust. Prema Prekršajnom zakonu, podmiri li kaznu u roku mjesec dana, što će i učiniti, Zaba će u konačnici platiti 22 milijuna kuna.

Zaba je lani ostvarila 4,209 milijardi kuna prihoda pa joj kazna od 22 milijuna predstavlja 0,5 posto prihoda. Članak 150. Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma, po kojem je kažnjena, za banke propisuje mogućnost kazne do 38 mil. kuna ili do 10 posto ukupnog prihoda iz prošle godine.

“Ova je novčana kazna dosad najviša prekršajna kazna izrečena nekoj kreditnoj instituciji u Hrvatskoj, i to ne samo iz područja sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, nego i iz svih područja za koja je propisana prekršajna odgovornost kreditnih institucija”, poručili su iz HNB-a.

Unatoč uvjeravanju regulatora o rekordno visokoj kazni za krivnju koju je banka priznala, u poslovnim krugovima odluka je odjeknula s nevjericom jer se očekivala penalizacija u postotku ukupnog prihoda.

Podsjetimo, u medije je iscurio tajni izvještaj revizije HNB-a (doduše nikad potvrđen) o “opranih” 1,79 milijardi kuna kroz gotovo 5000 transakcija za desetke klijenata. U konačnom izvješću iznos se ne navodi, no preciziraju se tisuće transakcija u kojima je utvrđeno da banka nije dubinski analizirala stranke, pozadine ni svrhe plaćanja, Uredu za sprečavanje pranja novca nije prijavila 1122 sumnjive transakcije niti je imala djelotvoran sustav kontrola protiv pranja novca i financiranja terorizma.

HNB ističe da je su strukturni nedostaci “posebno neprihvatljivi uzme li se u obzir pozicija koju Zagrebačka banka u financijskom sustavu RH ima kao najveća kreditna institucija”, no visinu izrečene kazne smatraju “razmjernom utvrđenom broju i težini počinjenih prekršaja”. Banka je u međuvremenu provela sve ‘popravne’ mjere koje joj je supervizija naložila.

Komentirajte prvi

New Report

Close