Ponovno kreće Fondova akcija uklanjanja auto-olupina na otocima

Autor: Poslovni dnevnik , 25. rujan 2022. u 22:00
Iako ih je moguće predati Fondu uz naknadu, dio otpadnih automobila još se uvijek mogu pronaći u prirodi/PD

Prošle godine iz okoliša uklonjeno 80-ak olupina.

Fond ove jeseni ponovno organizira akcije uklanjanja auto-olupina u suradnji s jedinicama lokalne samouprave na otocima čiji je cilj usmjeren na očuvanje prirodnih ljepota kojima je Republika Hrvatska bogata kao i jačanje svijesti o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom.

”Zaista nema potrebe da takvi automobili završavaju u prirodi ili godinama trunu po dvorištima jer se sve može riješiti jednim telefonskim pozivom ovlaštenom sakupljaču, koji će otpadno vozilo zbrinuti na propisan i ekološki siguran način”, pojasnio je Vinko Vukušić, voditelj sustava gospodarenja otpadnim automobilima u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Fond inače od 2007. godine sustavno organizira zbrinjavanje otpadnih automobila. Vlasnik takvog automobila će, nakon što ga preda ovlaštenom sakupljaču, dobiti od Fonda naknadu koja iznosi jednu kunu po kilogramu težine predanog cjelovitog automobila. Nažalost, dio otpadnih automobila još se uvijek može pronaći u prirodi.

Foto: PD

S obzirom da su im posjednici uglavnom nepoznati, takvi automobili nisu u sustavu gospodarenja otpadnim vozilima ali ih je, zbog štete koju rade okolišu, potrebno ukloniti i zbrinuti na odgovarajući način.

Kroz prošlogodišnji program Fonda, koji je obuhvaćao otoke, parkove prirode i nacionalne parkove, iz okoliša je uklonjeno 80-ak olupina, a ove godine se očekuju slični rezultati. “Imali smo nažalost i primjere kad smo auto-olupine izvlačili iz mora i jezera, a neke smo u sklopu naših prijašnjih akcija u suradnji sa speleološkim društvima izvlačili i iz spilja.

Jednom su nam pomogli i pripadnici Ministarstva obrane te smo helikopterom izvlačili olupine iz dubokih provalija”, pojasnio je Vukušić.

Upravo zbog toga Fond je, objašnjava Jakov Lasić iz Sektora za zaštitu okoliša, osmislio i dodatni program kojim sufinancira zbrinjavanje auto-olupina koje su zatečene na otocima, a u ranijim akcijama i u nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Ovogodišnji Fondov Poziv na iskaz interesa odnosi se na otoke, odnosno jedinice lokalne samouprave kojima otoci administrativno pripadaju.

Foto: PD

Nakon što su prikupljeni relevantni podaci o lokacijama i količinama auto-olupina, ponovno kreću akcije njihovog uklanjanja. Cilj ovakvih akcija je da, osim nužnosti provođenja čišćenja, senzibiliziraju i educiraju građane o važnosti očuvanja okoliša.

Zato će kroz taj program Fonda dodatno biti uklonjene auto-olupine koje se nalaze na otocima Molatu, Ižu, Istu, Dugom otoku, Korčuli i Visu.

”Fond će i dalje nastaviti s unaprjeđivanjem sustava zbrinjavanja otpadnih automobila i promicati održiva rješenja za očuvanje okoliša. I dalje ćemo kroz razne ekološke akcije poticati građane da dotrajale automobile zbrinu na pravilan i za okoliš neškodljiv način”, zaključio je Lasić.

Komentirajte prvi

organizator
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close