Pomoć nude mali građevinari, ali i veliki Kamgrad, Tehnika…

Autor: Suzana Varošanec , 24. ožujak 2020. u 15:00
HGK je otvorila telefonsku liniju kako bi građani i tvrtke komunicirali o rješenjima u slučaju sanacije/EMICA ELVEDJI/PIXSELL

Stručnjaci rade ispitivanja na terenu, a i arhitekti nude pomoć u izradi projekata nakon procjene šteta.

Pogođen jučerašnjim razornim potresom Zagreb, nakon što se utvrde sve štete te struka odredi koji su građevinski prioriteti, očito postaje veliko gradilište. Hrvatska gospodarska komora već je otvorila telefonsku liniju kako bi građani i tvrtke komunicirali o rješenjima u  slučaju sanacije štete.

Usklađenje GDPR-a

Trenutno, u skladu s GDPR-om, od  niza malih građevinskih tvrtki prikupljaju se dozvole za objavu  imena na stranicama HGK. A prema potpredsjednici Komore  za graditeljstvo, promet i veze Mirjani Čagalj, tako će tvrtke biti dostupne  svima koji im se žele obratiti zbog izvođenja radova.

“Angažirani smo na prikupljanju podataka o svim malim  građevinskim tvrtkama, npr. s po nekoliko radnika koje će biti moguće kontaktirati radi izvođenja manjih građevinskih radova, od radova na žbuki i fasadi do stavljanja keramičkih pločica”, kaže Čagalj.

Brojni izvođači se očekuju na radovima različitog obujma, no ako nema hitnosti za sanacije javnih objekata, navode u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, provesti će se postupci javnih natječaja. Uz aktualne inženjerske procjene i prve vizualne identifikacije na građevinama i, na raščišćavanju terena angažirani su vlastiti resursi Hrvatske vojske  i službe Grada.

150

stručnjaka i jučer je bilo na terenu, provjeravaju prijavljene lokacije i procjenjuju štetu

Kod velikih građevinskih kompanija primjetna je spremnost za uključivanje u posao građevinske obnove stradalog Zagreba. Na raspolaganje su svoju mehanizaciju radi raščišćavanja ruševina  stavili i najveći hrvatski građevinar Kamgrad kao i zagrebačka Tehnika (tvrtka i sama s problemima te u predstečaju).

“Moramo biti društveno odgovorni i na sanaciji pomoći Zagrebu  i svim ljudima koji su nevolji. Izvođači će se uključiti kad bude jasno definirano što treba raditi u skladu s izvedbenim projektima“, kaže vlasnik Kamgrada Dragutin Kamenski dodajući da će trebati napraviti točan hodogram aktivnosti te po prioritetima i u skladu s nalazima struke odrediti konkrezne intervencije, kao i zaštititi objekte od urušavanja. Potvrđuje da su još aktivni na većini njihovih gradilišta u zemlji no danas su dobili odluku jednog investitora da zatvore veliko  gradilište u Istri .

Što se pak kapaciteta s kojima raspolažemo tiče, u Ministarstvu graditeljstva navode da su neizmjerno zahvalni svim  i inženjerima koji su se odazvali i borave na terenu u iznimno teškim i hladnim uvjetima.

“Još jednom Hrvatska je dokazala da kada je nekome potrebna pomoć da smo svi ujedinjeni i dajemo svatko svoj doprinos, stoga vjerujemo da ni u rješavanju ovog problema neće nedostajati solidarnosti i ljudskih kapaciteta”, ističu napominjući da je resor u stalnoj koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite te s Gradskim uredom za upravljanje hitnim situacijama.

Kontaktirani su svi potrebni dionici još jučer u jutarnjim satima, čime je omogućeno djelovanje u sinergiji u koju su uključene strukovne komore građevinara, inspekcijske službe i građevinski fakultet, kako bi se što prije obišle pogođene lokacije i
ispitala statika stradalih zgrada, odnosno sigurnost zgrada s ciljem kako bi se ljudi mirno mogli vratiti u svoje domove tamo gdje je to moguće. Na terenu je, tvrde, i jučer je bilo više od 150 stručnjaka koji provjeravaju prijavljene lokacije i procjenjuju štetu.

Analiza pa sanacija

Iz resora ministra  Predraga Štromara potvrđuju  kako je prije svega potrebno napraviti dobru analizu stanja, što uključuje i dalje pitanja vezana uz statiku i  ispitivanje može li se  boraviti u oštećenim objektima.

“Slijedi sanacija, odnosno uklanjanje oštećenih zgrada po potrebi. U kontaktu smo s Ministarstvom kulture budući da je pogođen veliki broj zaštićenih zgrada.

Ako se  ukaže potreba za uklanjanjem zgrada, radit će se projekti uklanjanja nakon čega će uslijediti obnova po projektu obnove”, navode dodajući da stručnjaci rade ispitivanja na terenu, dok su i arhitekti ponudili pomoć u izradi projekata nakon procjene šteta, zbog čega se i ovom prigodom inženjerskim komorama zahvaljuju na trudu i požrtvovnosti.

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close