Pomažu studentima kako od ideja razviti uspješan tržišni proizvod

Autor: Josipa Ban , 02. travanj 2023. u 22:00

Program Digitalne Dalmacije i splitskog FESB-a ima sedam novih timova.

Novih sedam timova sudjeluje ove godine u programu Studentski poduzetnički projekti (SPP), koji su prošle godine pokrenuli Digitalna Dalmacija i Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu.

”Projekt smo pokrenuli radi promjene studentskog načina razmišljanja prema pokretanju vlastitih projekata, odnosno možebitnih startupova. Njegov je cilj usmjeriti studente u poduzetničke vode pripremajući ih za stvaranje prototipa koji rješava određeni problem i može biti uspješan na globalnom tržištu. Suradnja s fakultetom, stvaranje startupa – sve to vodi prema pozitivnim promjenama koje će obogatiti lokalnu IT scenu”, objašnjava Klara Sara Ivanišević, koordinatorica za marketing i PR Splitsko-dalmatinske županije.

Prva stepenica edukacije

Program je dodaje, namijenjen svim studentima koji svoju ideju žele pretvoriti u praktičan proizvod ili uslugu, a u tome će im pomoći mentori. Traje sedam tjedana, a sastoji se od edukacija, radionica i predavanja. Studenti kroz njega dobivaju praktična znanja, od toga kako izraditi poslovni plan do toga kako napraviti istraživanje tržišta. Usto, naučit će kritički promišljati o svojoj ideji te kako izraditi prototip za tržište. “Dobivaju i priliku povezati se s drugim studentima istih ili sličnih interesa te ih pripremamo za pohađanje sljedeće razvojne stepenice – StartIT startup akademije”, ističe Ivanišević. U svemu im tome pomažu mentori, i to profesori te poduzetnici koji dolaze iz nekih od najboljih IT splitskih tvrtki. Program Studentski poduzetnički projekti prva je stepenica poduzetničkih edukacija za studente na koju se nadovezuje StartIT startup akademija, a potom i GrowIT program poticanja poduzetništva čiji nagradni fond iznosi milijun kuna. I program SPP uključuje financijske nagrade, a koje se kreću od 930 eura, koliko će dobiti najbolji tim, do 660 za drugo mjesto te 400 eura za treće.

Prošle se godine, kaže Ivanišević, za sudjelovanje u programu prijavilo sedam timova, jednako kao i ove, a pet ih je završilo edukaciju. “Najbolja tri tima edukaciju su nastavila na našoj StartIT akademiji koja je stepenicu više”, ističe Ivanišević.

S projektom developAAR, koji korištenjem zvuka i tehnologije proširene stvarnosti obogaćuje doživljaj pojedinih povijesnih prostora, prošle su godine u programu Studentski poduzetnički projekti, sudjelovali i studenti računarstva Klara Bruna Tomić, Matej Vuko i Marino Jurić, koji su uz mentorsku podršku profesora Marjana Sikore, osvojili drugo mjesto te osnovali tvrtku.

”Prijava na prošlogodišnji SPP omogućila nam je otvaranje firme u samo devet mjeseci što iz studentske perspektive zvuči nerealno, ali pokazalo se itekako mogućim. Digitalna Dalmacija omogućila nam je da se, u ugodnoj i opuštenoj atmosferi, upoznamo s osnovnim pojmovima koji su preduvjet za razvoj uspješnog startup-a”, ističe Klara Bruna Tomić. Konkretno, dodaje, kroz program su inicijalnu ideju prilagodili tržišnoj potražnji i potrebama korisnika.

No, njihov put edukacije i usavršavanja tu nije završio.

Prijava bila pun pogodak

”Osvojivši drugo mjesto na SPP-u, dobili smo novčanu nagradu od pet tisuća kuna te smo automatski osigurali mjesto na StartIT akademiji. Tijekom akademije, dodatno smo razrađivali naš proizvod, provodili različite eksperimente i izašli iz zone komocije pričajući uživo s našim korisnicima kako bi iz prve ruke saznali što je njima bitno. U sklopu akademije svoj smo proizvod predstavili stručnjacima iz branše tijekom speed mentoringa što nam je omogućilo da se izravno povežemo s inozemnom konkurentskom firmom s kojom smo trenutno u pregovorima za suradnju”, otkriva Tomić. Dodaje i da su odlučili “ići do kraja”, stoga su se prijaviti i na treću stepenicu, odnosno GrowIT program, na kojem su osvojili nagradu od 50 tisuća kuna. Novac koji su osvojili pomogao im je u osnivanju tvrtke te izlasku na tržište. Tomić stoga zaključuje da je prijava na Studentske poduzetničke projekte za njih bila “pun pogodak”.

Uzbudljiv put učenja o poduzetništvu već je počeo za novu skupinu od sedam timova. Program Studentski poduzetnički projekti još je jedna dokaz da poduzetničkog duha među mladim studentima ne nedostaje.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close