‘Pomak u odvojenom prikupljanju otpada u godini koja je završila bit će velik’

Autor: Marta Duić , 05. svibanj 2021. u 12:36
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Anić Vučinić upozorava da čak i da sto posto uspijemo implementirati sve mjere koje EU planira teško da će se EU pomaknuti s mrtve točke.

Aleksandra Anić Vučinić, predsjednica Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom održala je prezentaciju Životni put plastike. ˝Da bismo mogli pričati o životnom putu plastike treba gledati početak, put od sirovine do otpada, i kako se u okviru kružnog gospodarstva postaviti prema tome. Moramo biti odgovorni prema našem okolišu, reciklirati, točnije pretvarati u sirovinu ili proizvod˝, objašnjava Anić Vučinić.

EU je u 2019. godini proizvela 58 milijuna tona plastike, a Anić Vučinić upozorava da čak i da sto posto uspijemo implementirati sve mjere koje EU planira teško da će se EU pomaknuti s mrtve točke.

˝Pomak u odvojenom prikupljanju otpada u godini koja je završila bit će velik. Ipak, uvijek postoji prostor za rast, primjerice Hrvatska loše stoji kada je u pitanju ambalaža stavljena na tržište, stavljamo na tržište cca 220.000 tona, od čega je sakupljeno 150.000 tona. Kružno gospodarstvo je rješenje, ali naglasak mora biti na energetsku oporabu i recikliranje˝, poručuje Anić Vučinić.

Komentirajte prvi

organizator
Srebrni partner
partner
partner
partner
partner
partner

New Report

Close