Poljoprivrednicima iz Svete Nedelje račun za struju narastao na više od tri milijuna kuna, točnije za 600 posto

Autor: Poslovni.hr , 23. rujan 2022. u 12:54
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

“Ovo je doista tolikih razmjera da se pitamo što će opstati od hrvartskog poduzetništva”, ističe Belić.

Dramatičnu borbu s rastom troškova proizvodnje, osobito poskupljenjem energije, vode brojni domaći proizvođači hrane, a posebno šokira slučaj poznatih proizvođača rajčica iz Svete Nedelje. Računi za struju na godišnjoj razini porasli su s oko 500 tisuća na više od 3 milijuna kuna. Poskupljenje iznosi nevjerojatnih 600 posto govori nam direktorica Josipa Belić iz svetonedeljskog plastenika iz kojeg dolazi Rajska rajčica, piše Zagrebinfo.

Računi za struju su porasli za nevjerojatnih 600 posto

“Nažalost ovo što se događa na tržištu s cijenama je katastrofa. Porast računa za struju od 600% znači da će taj trošak iznositi gotovo 10 posto naših ukupnih godišnjih prihoda. Niti jedna proizvodnja, a kamoli poljoprivredna ne može podnijeti ovoliki rast bilo kojeg troška i doista smo došli do pozicije da se pitamo hoće li ovo biti pogubno za tvrtku”, ističe direktorica Belić.

Kao i kod mnogih drugih prehrambenih proizvoda toliki poremećaj u troškovima ne može se ugraditi u cijenu, pa tako ni njihove rajčice ne mogu poskupjeti koliko su im porasli troškovi.

“Rast neke proizvodne sirovine za 600% ne može se prebaciti na krajnjeg kupca jer tko bi od nas kupio bilo koji proizvod kada bi njegova cijena toliko porasla. Malo je reći da smo pod stresom. Već 20 godina nudimo najukusnije rajčice na tržištu i bili smo u različitim izazovnim situacijama, no ovo je doista tolikih razmjera da se pitamo što će opstati od hrvartskog poduzetništva”, kaže.

Domaće radnike čuvaju kao suho zlato

Uštede na troškovnoj strani su edini način na koji se zasad mogu boriti protiv ovog ogromnog poskupljenja, otkriva, i to uštede na stranoj radnoj snazi. 15 radnika, uglavnom iz Nepala, koje bi inače zadržali u radnom odnosu tijekom cijele godine planiraju otpustiti na kraju sezone u studenom kako bi nešto uštedjeli u pet mjeseci kada nije sezona.

“Morat ćemo im se zahvaliti na suradnji u studenom jer je u mjesecima nakon studenog obujam posla manji. Radi se isključivo o radnicima koji dolaze iz dalekih zemalja. Domaće radnike čuvamo kao suho zlato. Oni su nam na prvom mjestu kad je u pitanju sigurnost i stabilnost radnog mjesta”, objašnjava direktorica Josipa Belić.

Komentirajte prvi

New Report

Close