Policija upozorava: Ne javljajte se na pozive s ovih brojeva

Autor: Poslovni.hr , 21. listopad 2022. u 14:55
Foto: Pixabay

Zaprimili su dvije prijave građana za kazneno djelo računalne prijevare.

Tijekom posljednja dva dana Policijska uprava dubrovačko-neretvanska zaprimila je dvije prijave građana za kazneno djelo računalne prijevare. Tom su prilikom poslali upozorenje građanima da se ne javljaju na određene telefonske brojeve.

U oba slučaja oštećene osobe su se prijavile na oglas za ulaganje u kriptovalute, nakon čega su ih telefonski kontaktirali inozemni kriminalci koji se putem internetskih oglasa predstavljaju kao legitimna društva, uvjeravajući svoje žrtve da će im osigurati zaradu investiranjem njihovog novca u kriptovalute.

Potom su kriminalci asistirali žrtvama kod ulaganja novca putem aplikacija za udaljeni pristup računalu. Oštećeni su putem platforme pratili stanje svog računa te prirast dobiti, ali kada su zatražili isplatu dobiti istu nisu mogli dobiti i tada su shvatili da su prevareni.

Savjetujemo građanima da uvijek traže nepristrani financijski savjet prije nego što daju novac ili ulože novčana sredstva. Počinitelji se prilikom pozivanja žrtvama predstavljaju kao brokeri ulagačke platforme te najčešće koriste pozivne brojeve Velike Britanije (+44), Švedske (+46) i Estonije (+372).

S obzirom na to da postoji zaista velik broj lažnih ulagačkih platformi, potencijalni ulagač bi svakako prije početka ulaganja trebao putem dostupnih tražilica provjeriti je li je platforma za koju je zainteresiran već negdje zabilježena i prijavljena kao lažna te posjeduje li odgovarajuću licencu za rad na području RH ili EU.

Provjeru legitimnosti platforme može se napraviti i putem internetske stranice HANFA-e, a u slučaju korištenja usluga kriptomjenjačnice isto se može provjeriti s njima” poručili su iz policije.

Komentari (2)
Pogledajte sve

jedino ne znaju oni da se i npr. liječnici vole zajebavati..

komedijaši se ne javljaju ni na 192

New Report

Close