Policija upozorava na nove načine prijevare: Predstavio se starici kao policajac, a zatim je opljačkao

Autor: Poslovni.hr , 10. travanj 2018. u 10:45
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Žrtve prijevare nerijetko tek kasnije, najčešće nakon nekoliko sati ili čak dana, primijete da se radilo o prijevari.

Osječka policija je u ponedjeljak nakon provedenog kriminalističkog istraživanja priopćila kako se jedan 27-godišnjak sumnjiči za kazneno djelo prijevare, koju je počinio prije mjesec dana u Marijancima. Istodobno upozoravaju da prevaranti u posljednje vrijeme primjenjuju nove metode, piše SiB. 

Mladić je, zajedno s još jednom osobom došao u obiteljsku kuću 78-godišnjakinje, lažno su se predstavili kao policijski službenici te od žene zatražili novac i nakit kako bi provjerili ispravnost. "S ukradenim predmetima udaljili su se u nepoznatom pravcu. Vlasnici je nastala materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo posebno izvješće", stoji u dnevnom izvješću Policijske uprave osječko-baranjske u kojoj se također navodi kako se u posljednje dvije – tri godine pojavio novi oblik prijevare, najčešće usmjeren prema građanima starije životne dobi. Upozorenje prenosimo u cijelosti:

"Prevaranti koriste životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnju osoba da dođu do njihovih ušteđevina i novca. Najčešće počinitelj telefonski kontaktira oštećene (uglavnom osobe starije životne dobi), neupućene osobe, predstavljajući se kao službenik banke ili druge institucije. Počinitelj izjavi da je novac koji posjeduju neispravan i slično (da su novčanice zastarjele) te navodi da bi novac trebali vratiti.

Oštećene ponovo kontaktira osoba koja se predstavlja kao policijski inspektor ponavljajući im navode „bankara“ te prijeti da će snositi posljedice jer posjeduju neispravan novac. U strahu od kazni, oštećeni predaje novac, smatrajući da će mu, nakon zamjene, vratiti isti novčani iznos u novim novčanicama. Kada dobije novac, počinitelj napušta adresu stanovanja oštećenih.

Čest je i slučaj da počinitelji, lažno se predstavljajući, dovode žrtve u zabludu te im nude pomoć i medicinske usluge (mjerenje krvnog tlaka, masaža, prodaja medicinskih pomagala i slično) ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i slično. Počinitelji su osobe autoritativnog nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. Prevaranti simuliraju bolest, malaksalost ili nesvjesticu, kako bi izazvali sažaljenje. Oštećeni, u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara.

Žrtve prijevare nerijetko tek kasnije, najčešće nakon nekoliko sati ili čak dana, primijete da se radilo o prijevari.

U cilju sprečavanja sličnih prijevara, policija apelira na sve građane:

– ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno ne uvjerite o kome je riječ,
– ako se osoba predstavi kao službena, tražite na uvid službenu iskaznicu koju su službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje navode da dolaze,
– zapišite registracijsku oznaku vozila, ako su ga nepoznate osobe koristile te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje,
– zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično),

Komentirajte prvi

New Report

Close