Pogledajte video: Osijek ima najmoderniji stadion u Hrvatskoj

Autor: Marta Duić , 01. lipanj 2023. u 09:32
Projekt osječkog stadiona bio je posebno važan osnivaču tvrtke Domagoju Dolinšaku, strastvenom navijaču bijelo-plavih/D. Javorović/PIXSELL

Novi stadion bit će jedinstven po krovu površine 20 000 metara kvadratnih, a osim što će potpuno natkrivati tribine, protezat će se i iznad vanjskog prstena stadiona.

Nogometni klub Osijek s novom sezonom dobit će najmoderniji stadion u Hrvatskoj, praćen trening kampom na površini od 15,3 hektara. Novi stadion bit će jedinstven po krovu površine 20 000 metara kvadratnih, a osim što će potpuno natkrivati tribine, protezat će se i iznad vanjskog prstena stadiona. Vanjsku vizuru stadiona upotpunit će i stupovi koji se s krova spuštaju prema tlu kao i trg u jugoistočnom kutu, dok će unutarnju vizuru krasiti 13 005 sjedalica. Također, stadion će imati 890 parkirnih mjesta, 244 mjesta za osobe s invaliditetom te 90 novinarskih pozicija. Pri izgradnji stadiona posebno se vodilo računalo kako bi se zadovoljili visoki standardi kvaliteta UEFA 4 kategorije.

Kako bi se osigurala visoka kvaliteta izvođenja radova, poštivali dogovoreni rokovi izgradnje kao i budžet, prilikom izgradnje novog stadiona i trening kampa NK Osijeka korištena je digitalna platforma za komunikaciju i upravljanje građevinskim radovima PlanRadar.

Hrvoje Sučić, nadzorni inženjer tvrtke Honcho iz Osijeka koja je obavljala stručni nadzor prilikom izgradnje stadiona NK Osijek, istaknuo je važnost korištenja najmodernijih tehničkih i softverskih rješenja kao što je PlanRadar pri praćenju izgradnje ovog objekta: “U prvoj fazi bio sam glavni nadzorni inženjer, a u drugoj fazi nadzorni inženjer za građevinsko-obrtničke radove. Sam stadionski kompleks prostire se na nešto više od 15 hektara zemljišta i možemo ga podijeliti na dvije osnovne cjeline: prva je kamp, odnosno 7 pomoćnih sportskih terena te sama građevina stadion. Naš stručni tim pri praćenju izgradnje ovog objekta primjenjivao je najmodernija tehnička i softverska rješenja. Time smo uštedjeli sigurno oko 45 minuta do sat vremena po jednom odlasku inženjera, što se na godišnjoj razini pokazalo značajnom uštedom. S obzirom na to da odlazak inženjera u ured ili kontejner kako bi se neki nedostatak evidentirao iziskuje barem 45 minuta do sat vremena te uzmemo li u obzir prosječnu satnicu jednog inženjera, dolazimo do zaključka kako smo po inženjeru uštedjeli do 10 tisuća eura godišnje zahvaljujući aplikaciji PlanRadar.”

Zahvaljujući naprednim značajkama, uz kompletnu komunikaciju sa stranim izvođačem na engleskom jeziku, aplikacija PlanaRadar omogućuje jednostavno, brzo i pregledno informiranje izvođača i investitora o svim uočenim nedostacima ili manjkavostima u projektu.

“Prije smo svaki nedostatak morali poslikati, opisati i fotografiju prebaciti u dokument koji se onda morao isprintati te predati izvođaču. Zahvaljujući aplikaciji PlanRadar primjedba na nedostatak ostaje zabilježena u dokumentu dok god ne bude otklonjena. Međutim, čak i kad bude otklonjena, ona ostane u arhivi. Aplikacija se, moram biti iskren, koristila svakodnevno i bez nje se nije odlazilo na gradilište zbog jednostavnosti i praktičnosti korištenja što uvelike štedi vrijeme”, izjavio je suradnik nadzornog inženjera Hrvoje Domac.

Novi stadion NK Osijek bit će jedinstven u Hrvatskoj i po činjenici da će imati dva velika semafora u jugoistočnom i sjeverozapadnom kutu, kao i najmodernija rješenja po pitanju rasvjete i ozvučenja. Riječ je o engleskom tipu stadiona, koji nema atletske staze i kod kojeg se tribine spuštaju odmah do samog travnjaka. Najmodernija varijanta hibridnog travnjaka “GrassMax hybrid stitching”, kakav je primjerice postavljen na Santiago Bernabeu, katarskom Lusailu ili brazilskoj Maracani, svakako će pridonijeti atraktivnosti nogometa, u najvećoj mjeri zbog veće mogućnosti kvalitetne tehničke izvedbe. Travnjak glavnog stadiona imat će i grijanje, a istovjetan će mu biti i jedan od sedam pomoćnih travnjaka za odrađivanje treninga.

“Kao rođeni Osječanin iznimno sam ponosan i sretan što se naša aplikacija PlanRadar koristila pri izgradnji ovako značajnog projekta u srcu Slavonije. Kao veliki i strastveni navijač NK Osijeka, veselim se gledanju utakmica na novom stadionu koji će zasigurno pomoći u daljnjem uspjehu kluba”, izjavio je Domagoj Dolinšek, osnivač tvrtke PlanRadar.

Kako je prilikom izvođenja radova izgradnje novog stadiona i trening kampa NK Osijeka korištena digitalna platforma PlanRadar pogledajte u videu.

Komentirajte prvi

New Report

Close