‘Podcjenjuju nas, pročešljajte poslovanje HZZO-a’

Autor: Poslovni dnevnik , 25. travanj 2016. u 21:59
Aida Barić, HUBOL/T. Miletić/PIXSELL

Bolnički liječnici reagirali na prozivke za fakturiranje te pozivaju DORH i Uskok.

Nakon što je ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Tatjana Prenđa Trupec prozvala ravnatelje bolnice za pogrešno fakturiranje, Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) zatražila je da HZZO za fakturiranje u bolnicama zaposli administratore te pozvala DORH i Uskok da preispitaju poslovanje HZZO-a.

HUBOL proziva HZZO za podcjenjivački odnos prema bolnicama i predlaže strogi nadzor nad poslovanjem te ustanove koja raspolaže s 23 mlrd. kn. Traži strogu kontrolu poslovanja HZZO-a koje je opterećeno, navode, brojnim nenaplaćenim milijunima i milijunski plaćenom informatičkom opremom. Navode i slučaj kad je Zavod savjetodavne usluge, koje je mogao sam podmiriti, na jednom projektu plaćao 600 kuna po satu.

Odgovarajući na prozivke iz HZZO-a su pojasnili da nije posrijedi napad na bolničke liječnike već je riječ o zamolbi upravama bolnica da prekontroliraju  oko 10% faktura koje bi mogle biti pogrešno fakturirane. "Svuda u svijetu se oko 7-10% faktura pogrešno ispostavi, a kako je riječ o oko 800 mil. kn, naš je posao stalno upozoravati", odgovaraju iz HZZO-a. Što se tiče prozivki zbog nalaza državne revizije, ističu da godišnje provode više od 100 nabava koje su predmet "češljanja" DORH-a i USKOK-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close