Počinje izgradnja posjetiteljskog centra Krasno vrijednog 30 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/H , 08. listopad 2015. u 18:06
Foto: Robert Anic/24sata

Izgradnjom posjetiteljskog centra Krasno omogućit će se prezentacija prirodnih i kulturnih vrijednosti parka tijekom cijele godine te kvalitetna promocija turističkih sadržaja.

U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit počinje izgradnja posjetiteljskog centra Krasno vrijednoga 30 milijuna kuna, a za koji je osigurano čak 95 posto sredstava iz EU fondova, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša.

 Ministarsvo ističe kako je izgradnja važna za obogaćivanje ponude parka i privlačenje novih gostiju te dodaje kako korist od ulaganja u zaštićena područja imaju i lokalna gospodarstva kroz mogućnost plasiranja turističkih usluga i poljoprivrednih proizvoda turistima. 

 Tako stvaramo nova zelena radna mjesta i omogućujemo održivi zeleni turizam, navodi ministarsvo riječi ministra zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u povodu odabira izvođača radova za izgradnju posjetiteljskog centra Krasno.
Ravnateljica Nacionalnog parka Sjeverni Velebit Mirjana Javor potpisala je ovog tjedna ugovor o izvođenju radova s Marijom Janžetić, direktoricom tvrtke AB gradnja d.o.o. iz Karlovca. Ta je tvrtka u postupku javne nabave izabrana kao najpovoljnija, podsjeća Ministarstvo zaštite okoliša. 
Vrijednost radova na izgradnji Centra za posjetitelje Krasno je 9.870.638 kuna, navodi se i dodaje kako će radovi početi tijekom ovog mjeseca, a planirano trajanje je do 30. rujna 2016. godine.
Ravnateljica Nacionalnog parka Sjeverni Velebit Mirjana Javor istaknula je kako će se izgradnjom posjetiteljskoga centra Krasno unaprijediti uvijeti za razvoj turizma u Ličko-senjskoj županiji jer će se poboljšanjem ponude postići duže zadržavanje posjetitelja u Krasnu i okolici. 

 U centru se, kako je navela Javor, planiraju predstavljene informacije o klimi, ekosustavima, vrstama, kulturnoj baštini i geološkim osobitostima Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Fokus će biti na špiljama i jamama po kojima je park poznat, navela je dodavši kako će se na opremanje centra, odnosno unutarnje uređenje i postav utrošiti preostala sredstva od oko 20 milijuna kuna.

Izgradnjom posjetiteljskog centra Krasno omogućit će se prezentacija prirodnih i kulturnih vrijednosti parka tijekom cijele godine te kvalitetna promocija turističkih sadržaja.
Novi posjetiteljski centar Krasno gradit će se u skladu s energetskom učinkovitošću, a arhitektura će se slagati s krajolikom koji ga okružuje.
Ukupna vrijednost projekta gradnje novog centra kojeg provodi Nacionalni park Sjeverni Velebit iznosi 30.986.539 kuna. Projekt se sa 29,6 milijuna kuna sufinancira iz EU fondova, što iznosi 95 posto njegove vrijednosti. Ostatak sredstava osigurali su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i NP Sjeverni Velebit.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close