Počelo skupljanje potpisa za referendum protiv uvođenja eura, Ministarstvo objavilo koliko ih je potrebno

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. listopad 2021. u 10:55
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Prikupljanje potpisa građana za raspisivane referenduma organizira referendumska inicijativa ‘Zaštitimo hrvatsku kunu’, čiji će predstavnici o tome danas održati konferenciju za novinare u Zagrebu.

Ministarstvo pravosuđa i uprave priopćilo je u nedjelju da je za raspisivanje referenduma „Zaštitimo hrvatsku kunu“ potrebno prikupiti 368.867 potpisa.

Prikupljanje potpisa građana za raspisivane referenduma organizira referendumska inicijativa ‘Zaštitimo hrvatsku kunu’, čiji će predstavnici o tome danas održati konferenciju za novinare u Zagrebu.

Ministarstvo u priopćenju ističe kako se “Rješenjem Ministra pravosuđa i uprave utvrđuje da je u registru birača na dan 24. listopada 2021. u 00:00 sati upisano ukupno 3.688.671 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj te da deset posto od tog broja iznosi 368.867”.

“Organizacijski odbor Referendumske inicijative ‘Zaštitimo hrvatsku kunu’, za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma – s referendumskim pitanjem: Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba koja glasi: ‘Novčana jedinica Republike Hrvatske jest kuna, koja se dijeli na stotinu lipa. Odluku o promjeni novčane jedinice u Republici Hrvatskoj donose birači na referendumu’ – najavio je početak prikupljanja potpisa birača”, navode iz Ministarstva.

Nedjelja, 24. listopada 2021. određen je kao prvi dan prikupljanja potpisa (referentni dan), dodaje se u priopćenju.

Ministarstvo pravosuđa i uprave dužno je, sukladno Odluci Ustavnog suda RH od 10. prosinca 2014., posebnim rješenjem utvrditi ukupan broj birača u Republici Hrvatskoj na referentni dan u 00:00 sati (referentni sat). Isti je dan to rješenje dužno objaviti na svojoj mrežnoj stranici i dostaviti ga za objavu u „Narodnim novinama“, ističu iz Ministarstva.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close