Ploče koje štite od revolvera Prljavog Harryja urodile s još dvije ideje

Autor: Josipa Ban , 23. srpanj 2023. u 22:00
Profesor Zdravko Schauperl i Krešimir Grljević iz Eksperterma nakon testa ploče provedenog s Magnumom 357/R. ANIĆ/PIXSELL

Eksperterm i Fakultet strojarstva i brodogradnje predstavili rezultate projekta IZLOV.

Koliko plodonosni mogu biti projekti koji uključuju suradnju gospodarstva i znanosti najbolje dočarava onaj “Integrirane zaštite logističkih vozila” (IZLOV) koji su zajednički provodili tvrtka Eksperterm i Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) iz Zagreba.

Njegovi rezultati, naime, daleko premašuju početni cilj – razvoj ploče za balističku zaštitu vozila koje prevoze dragocjenosti. Neplanirani rezultat projekta sufinanciranog europskim novcem, kroz IRI 2 natječaj, trebao bi biti i otvaranje prvog neovisnog Laboratorija za balistička ispitivanja u Hrvatskoj. No to nije sve.

Odlučili se okušati
Projekt je, priča Zdravko Schauperl, profesor sa FSB-a te voditelj Laboratorija za materijalografiju – ujedno i glavni znanstvenik na projektu – okupio veliki broj entuzijasta iz područja znanosti i tehnike što je rezultiralo i razvojem kompenzatora za duge i kratke cijevi. Na njima se još radi, no kompenzatori, kao i ploča za balističku zaštitu do stupnja FB4, imaju značajan tržišni potencijal.

Standard FB4 označava da ploča mora izdržati pogodak iz Magnuma 44/R. Anić/PIXSELL

Sve je počelo prije tri godine kada su tvrtka Eksperterm i FSB odlučili udružiti znanje i iskustvo u razvoju novog i inovativnog proizvoda te se prijaviti na EU natječaj “Jačanje gospodarstva primjenom istraživanja i inovacija”.

Inače, zagrebački Eksperterm je projektantska firma za strojarske instalacije te do ovog projekta nisu imali iskustva u R&D-u te razvoju novih proizvoda. No odlučili su se okušati, kaže Krešimir Grljević iz Eksperterma te voditelj projekta IZLOV, jer su “prepoznali potencijal u razvoju, ali i primjeni novih materijala”.

Na demonstraciji rezultata projekta održanoj u Streljani u Vrapču, pokazano je da su napravili dobar posao. Iako je pucač s Magnumom 357 dva puta pogodio u isto mjesto (a standard je tri metka u tri cole) ploča nije probijena. Nije jer je certificirana za mnogo jači kalibar – onaj Magnum 44 (čuven kao revolver “Prljavog Harryja”).

Sada pak slijedi jednako težak dio – komercijalizacija zaštitne ploče. No, problema, kaže Grljević, ne bi trebalo biti jer poduzetnici već iskazuju interes i za ploče za balističku zaštitu i za usluge Laboratorija. A potencijal je korištenja zaštitnih ploča širok.

Profesor Schauperl objašnjava da je njihova primjena moguća na vozilima za prijevoz dragocjenosti, dakle u sigurnosno-obrambenom sektoru, zatim u zgradarstvu kao balistička zaštita određenih prostora (u, primjerice, bankama i sličnim institucijama). Usto, mogu se koristiti i u vojne svrhe za zaštitu kontejnera.

“Razvijena je od materijala koji su dostupni u Hrvatskoj i relativno su jeftini. Radi se prvenstveno o staklenim i bazaltnim vlaknima, a osim balističke zaštite one su i vrlo otporne na visoku temperaturu.

Tehnologija proizvodnje je vakuumska infuzija te sada imamo tehnologiju za proizvoditi ne samo ploče FB4 zaštite, već i drugih stupnjeva”, objašnjava profesor. Također, ove su ploče mnogo lakše od čeličnih koje se koriste u zaštiti vozila za prijevoz dragocjenosti, a što ga čini tromim, inertnim te povećava potrošnju goriva.

740

tisuća eura vrijednost je projekta iz kojeg su nastale balističke ploče

Neće trebati do Češke
Za ploče za balističku zaštitu, nastale kao rezultat projekta čija je vrijednost iznosila 740.000 eura, i u kojoj je sufinanciranje bilo oko 70%, predana je patentna prijava, kažu Grljević i Schauperl.

A osim komercijalizacije proizvoda koji su razvili čeka ih pokretanje prvog neovisnog Laboratorija za balistička ispitivanja. Naime, objašnjava Schauperl, u sklopu projekta nabavljena je oprema za ispitivanje ploča koju su odlučili iskoristiti za otvaranje laboratorija u Hrvatskoj. Oni su, primjerice, na ispitivanje i dobivanje certifikata morali sve do Češke, a tamo su na termin čekali tri mjeseca.

Također, bio bi to Laboratorij akreditiran za testiranje i certificiranje raznih materijala, i onih za obuću i odjeću, a trenutno razgovaraju s Hrvatskom akreditacijskom agencijom. Muči ih još jedino prostor, no i taj problem rješavaju te imaju više opcija.

Također, napominje profesor s FSB-a, zahvaljujući entuzijazmu ljudi koje je privukao ovaj projekt nastala su još dva dodatna proizvoda. Riječ je o kompenzatorima za dugo i kratko oružje. Onaj za dugo oružje ne kompenzira samo trzaj već i usmjeruje zvuk prema naprijed te tako štiti pucača, objašnjava Schauperl.

Mogućnost komercijalne primjene

Primjena ploča moguća je na vozilima za prijevoz dragocjenosti te zgradarstvu kao balistička zaštita određenih prostora, poput banaka.

Za onaj za kratko oružje pak, primjenjujući 3D tehnologiju te znanja o širenju, brzini i tlaku valova, rade na verziji koja bi mogla imati, kaže Schauperl, veliki tržišni potencijal.

Upravo bi ovakvih projekata u Hrvatskoj trebalo biti više, smatra Tomislav Josip Mlinarić, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom Sveučilišta u Zagrebu.

“Ovaj je projekt dokaz da Sveučilište u Zagrebu u suradnji s gospodarstvom može razviti proizvod koji će završiti s patentnom, koji vrlo jednostavno može biti komercijaliziran te tako dići naše gospodarstvo”, ističe.

Također, kaže, Sveučilište je prepoznalo značaj sigurnosno-obrambenog sektora, a u kojem bi svoju primjenu trebale pronaći i zaštite ploče projekta IZLOV, ali i neplanirano nastali kompenzatori.

“Na nama je da kao Sveučilište osiguramo materijalnu infrastrukturu i sve moguće parametre da se takva istraživanja nastave”, ističe. Tu infrastrukturu Sveučilište planira razviti na ZUK-u Borongaj gdje bi potencijalno i prvi Laboratorij za balistička ispitivanja mogao pronaći svoje mjesto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close