Plinara za 119 tvrtki ugovorila cijene plina niže od nabavnih i ostala bez 7 milijuna kuna

Autor: Marija Brnić , 07. veljača 2022. u 09:59
Omogućene cijene niže od utvrđenih odlukama o formiranju cijene za plinsku godinu 2019./2020./S. MIDžOR/PIXSELL

Za ‘češljanje’ stanja u Gradskoj plinari Zagreb – Opskrba zanimljiv i nalaz državne revizije.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević proteklih dana krivnju za stanje s cijenama plina pripisuje bivšoj upravi Gradske plinare Zagreb – Opskrba (GPZ), koju je jesenas i smijenio, a poručio je i da se još uvijek utvrđuju njihovi propusti i odgovornost za eksploziju cijena plina za poduzetnike, kojima je proteklih mjeseci porasla i do pet puta.

Onima koji za gradonačelnika češljaju stanje u GPZ-u zanimljiv će biti i nalaz državnih revizora, koji su “snimanje” te gradske tvrtke obavili netom prije odlaska bivšeg menadžmenta. A u nalazu je rad Gradske plinare u jednom segmentu, i to baš onome koji se tiče ugovora s poduzetnicima, dobio uvjetnu ocjenu.

Ima spretnijih
Utvrđeno je, naime, da je za određene poduzetnike GPZ – Opskrba omogućila zaključenje ugovora po nižim cijenama nego su cijene utvrđene odlukama o formiranju cijene za plinsku godinu za kupce iz kategorije poduzetnika.

Radi se o 119 kupaca s kojima su ugovarane povoljnije cijene u 2019., za plinsku godinu 2019./2020. Na temelju tih ugovora u 2019. su ostvareni manji prihodi, Gradska plinara ostala je bez 7,1 milijuna kuna ili 8,5% manje iznosa koji bi sjeli da nije bilo posebnog tretmana za odabrane kupce, odnosno umjesto 83,9 milijuna prihod od tih ugovora iznosio je 76,8 milijuna.

Revizori navode kako u odlukama o formiranju cijene plina za plinske godine 2018./2019. i 2029./2020. postoji mogućnost da se u slučaju potrebe zadržavanja strateških kupaca ugovori nižu prodajnu cijenu, ali je propisano da ona ne smije biti manja od ugovorene nabavne cijene plina s uključenim troškovima transporta.

Ustanovili su, međutim, da Gradska plinara nema utvrđene kriterije za ugovaranje nižih cijena, niti je iz dokumentacije vidljivo koji su bili razlozi za odobravanje popusta.

Iz Gradske plinare su u obrazloženju Državnoj reviziji popuste pojedinim poduzetnicima pokušali opravdati velikom konkurencijom na tržištu.

Za opskrbu plinom u 2019. su, navode, u Hrvatskoj dozvolu imale 54 tvrtke, koje su k tomu, kako tvrde, spretnije u načinima preuzimanja kupaca, zbog čega su bili izloženi “riziku mogućeg smanjenja ili prestanka potrošnje plina od pojedinog velikog potrošača ili odlaska drugom opskrbljivaču velikog potrošača za kojeg su bile osigurane i ugovorene ulazne količine plina”.

Revizorima su u Gradskoj plinari odgovorili i kako se kod zaključenja ugovora sa 119 poduzetnika sa svakim pojedinačno obavljalo pregovore i za svakoga se posebno uredio raspon cijene, ovisno o sezonalnosti i dinamici njegove potrošnje, te među ostalim i dotadašnjoj točnosti nominacija potrošnje plina i urednosti u plaćanju troškova.

Imaju li i dalje takav status?
Osim toga, u Plinari su u obranu pogodnosti za odabrane kupce istaknuli i dodatne troškove kojima bi i sama tvrtka bila izložena u slučaju da su ostali bez njih, jer se za povlačenje manjih količina od ugovorenog minimuma dobavljaču plaćaju penali.

U konkretnom slučaju s 119 tvrtki ti bi penali iznosili 11,8 milijuna kuna. Popustima su, zaključuju, umanjeni potencijalni gubici za oko 4,7 milijuna kuna.

Nažalost, iako je Revizija snimanje u Gradskoj plinari provodila godinu dana, zaključno s 21. listopada 2021., nema podataka je li se i kolikom broju popuste odabranim poduzetnicima prakticiralo i u iduće dvije plinske godine, posebice u aktualnoj.

Nisu objavljeni niti podaci o kojih 119 poduzetnika s povlaštenim tretmanom se radilo, te jesu imaju li oni takav status i dalje.

Revizori su tek upozorili Gradsku plinaru Zagreb – Opskrba, na čijem je čelu Ivonu Ilijaš zamijenio Jeronim Tomas, da se za ubuduće jasno utvrdi kriterije za ugovaranja nižih prodajnih cijena plina, te da se obrazloži takve odluke, kako bi se osiguralo njihovu opravdanost i transparentnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close