Plenković uvjeren da će mjeseci pred nama biti teški: Neodgovornost bi bila pogubna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. studeni 2020. u 11:26
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu, podnoseći u Hrvatskom saboru Godišnje izvješće Vlade, kako će mjeseci pred nama bit će teški i puni novih izazova, te pozvao na odgovornost, požrtvovnost i solidarnost.

“Mjeseci pred nama bit će teški i puni novih izazova, ali uvjeren sam da ćemo uspješno zajedno prebroditi sve poteškoće, kako bi Hrvatska, koja se i u ovim zahtjevnim vremenima nosi bolje od mnogih većih i bogatijih zemalja, ostala što sigurnija zemlja”, rekao je Plenković.

Vrijeme odgovornosti

Ovo je vrijeme odgovornosti svakog od nas, jer bi neodgovornost bila pogubna, ovo je vrijeme požrtvovnosti svakog od nas, jer čuvajući jedni druge pridonosimo zajedničkom uspjehu, ovo je vrijeme solidarnosti cijele nacije, jer nam umjesto štetnih podjela treba jedinstvo, naglasio je.

Izrazio je uvjerenje da će Hrvatska, kao i prije trideset godina, pokazati da ima snagu, sposobnost i ljude zahvaljujući kojima će uspješno prevladati nedaće.

Osnovnim smjerovima djelovanja u idućih godinu dana, ali i duže, označio je smanjivanje neizvjesnosti i jačanje sigurnosti – zdravstvene, društvene i gospodarske.

To se  ponajprije odnosi na jačanje zdravstvenog sustava, na očuvanje radnih mjesta, na smanjenje nejednakosti, na veću društvenu pravednost, na ravnomjerni razvoj cijele Hrvatske, kazao je.

“Pred nama je da današnje izazove pretvorimo u sutrašnje prilike, da iz krize iziđemo jači kao društvo i konkurentniji kao država“, naglasio je Plenković.

Naveo je i najvažnija područja dugoročnog djelovanja za budućnost – poticanje demografske revitalizacije Hrvatske, smanjivanje iseljavanja gospodarskom i poreznom politikom, ravnomjeran regionalni razvoj i jednake prilike za sve građane, modernizacija željeznica, cesta, bolnica, škola i vrtića.

Najavio je povećano ulaganje u poljoprivredu te jačanje hrvatskog sela, smanjenje energetske ovisnosti o uvozu, osiguranje dostupnije, čišće i jeftinije energije uz očuvanje naših prirodnih resursa.

Digitalna transformacija gospodarstva

Također je najavio nastavak povećanog ulaganja u obrazovanje, unaprjeđenje obrazovne reforme, poboljšanje kvalitete obrazovnog sustava, jačanje digitalizacije u obrazovanju i općenito veće ulaganje u digitalizaciju.

“Digitalnom transformacijom gospodarstva i uključivanjem digitalnih tehnologija u gospodarske procese i aktivnosti dat ćemo snažan zamah online trgovini, razmjeni roba i usluga elektroničkim putem, što se u ovoj krizi pokazala kao velika prednost svih poduzeća koja su u tome najviše odmakla“, kazao je i objasnio kako to znači brži i dostupniji internet u svim hrvatskim krajevima.

Istaknuo je da će Vlada osnaživati državne institucije, ponajprije djelotvornost državne i javne uprave te pravosuđa, kako bi učinkovitije odgovarali potrebama građana.

Najavio je promicanje tolerantnijeg ozračja u društvu u kojemu se uvažavaju različita mišljenja, ali i suzbijanje govora mržnje te lažnih vijesti koje potiču diskriminaciju, nesnošljivost, radikalizaciju i nasilje.

Naglasio je nastavak politike pomirbe, suživota i njegovanja kulture sjećanja, koju je zacrtao još predsjednik Franjo Tuđman, kao i odavanje pijeteta svim žrtvama pravednog i obrambenog Domovinskog rata.

Najavio je zalaganje za proširenje Europske unije na zemlje jugoistočne Europe koje budu ispunjavale sve potrebne uvjete i kriterije, razvijanje odnosa s globalno najutjecajnijim državama, jačanje zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske.

Borba protiv korupcije i govora mržnje 

Opetovao je snažnu podršku borbi protiv korupcije. Nema nedodirljivih, a kad je riječ o kaznenim djelima povezanim s korupcijom, ne zanima nas ni stranačka pripadnost, ni ime i prezime, ni obnašana dužnost, i to ne smije biti prepreka ni DORH-u ni policiji, poručio je.

Upozorio je na opasan trend radikalizacije, te naglasio kako mu se svi moramo zajednički suprotstaviti i “biti svjesni odjeka nekih riječi izgovorenih u javnom prostoru, osobito kod mladih ljudi”.

“Kako bismo izgrađivali snošljivije i pravednije društvo, moja će se Vlada dosljedno boriti za to da Hrvatska nastavi ići smjerom koji smo već u prošlom mandatu zadali”, rekao je Plenković u Hrvatskom saboru.

Komentirajte prvi

New Report

Close