Plenković: Pripremili smo izdašan paket mjera zbog poskupljenja energenata

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. veljača 2022. u 16:02
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U tome će zasigurno značajnu ulogu imati HEP – energetska kompanija u državnom vlasništvu, rekao je Plenković.

Paket mjera za ublažavanje poskupljenja energenata Vlada će predstaviti sredinom idućega tjedna, najavio je u četvrtak na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković.

“U proteklom razdoblju pozorno smo analizirali kretanje cijena energenata, pratimo što rade druge zemlje i pripremili smo sveobuhvatan paket mjera koji će Vlada predstaviti sredinom idućega tjedna”, rekao je Plenković.

Najavio je “snažan i izdašan paket mjera” kojim će se ublažiti udar na standard građana zbog rasta cijena energenata, a vodit će se računa i o poduzetnicima i poljoprivrednicima.

Paket će se po njegovim riječima “odnositi na proširenje opsega i povećanje iznosa socijalnih transfera najugroženijim i najranjivijim skupinama u društvu, socijalnim ustanovama i umirovljenicima”.

Osim toga, kako je rekao, “mjere će ići za tim da rast cijena struje i plina, koji je nažalost nemoguće potpuno obuzdati, bude što manji”.

U tome će zasigurno značajnu ulogu imati HEP – energetska kompanija u državnom vlasništvu, rekao je Plenković.

Dodao je da su među mjerama i “elementi poreznog rasterećenja”.

Plenković je ustvrdio da za razliku od građana drugih država članica Europske unije, hrvatski građani u proteklom razdoblju nisu osjetili značajni rast cijena energenata.

“Primjerice cijena električne energije u Europskoj uniji je krajem prošle godine porasla prosječno 30 posto, a plina i preko 70 posto, a to nije slučaj u Hrvatskoj”, rekao je premijer.

Vlada je, kako je rekao, već ranije najavila da će reagirati zbog izvjesnog poskupljenja plina i struje koji bi mogao pogoditi građane Hrvatske od 1. travnja.

Podsjetio je da je Vlada reagirala u cijene goriva te je početkom tjedna ponovno iskoristila zakonske mogućnosti i instrumente i ograničila cijene eurodizela, eurosupera i plavog dizela.

Dodao je da je Vlada na jučerašnjem sastanku s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore izrazila podršku gospodarstvenicima te su razmotrene “moguće kompenzacijske mjere u okolnostima svih izazova s kojima se suočavamo”. Vlada je, dodao je, o mjerama razgovarala i sa sindikatima.

Komentirajte prvi

New Report

Close