Plenković nabrajao uspjehe ove Vlade i otkrio kako su spasili radna mjesta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. svibanj 2022. u 14:44
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Plenković je  izrazio i suosjećanje s ukrajinskim narodom i poštovanje i simpatije prema Ukrajini, te se nakon svečane sjednice fotografirao s nekoliko desetaka ukrajinskih izbjeglica smještenih u Korenici, a koji su se u program uključili glazbenom točkom iz svoje kulturne baštine.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je Gospiću, gdje mu je uručena povelja počasnog građanina Ličko-senjske županije, rekao da će do 2030. godine, zahvaljujući politici regionalnog razvoja i kohezije EU, hrvatske regije doći na razinu prosjeka razvoja zemalja Europske unije.

Govoreći na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu Dana Ličko-senjske županije o razvijnim iskoracima te županije, Plenković je rekao da je ona u procesu decentralizacije u zadnje tri godine postala funkcionalno snažnija, svoj je fiskalni kapacitet osnažila sa 78 posto, a, kako je rekao, snažna je i projektna suradnja županije i vlade.

Istaknuo je, između ostaloga, da je sredstvima državnog proračuna u pandemijskoj krizu u toj županiji spašeno 5.000 radnih mjesta kod 1.144 poslodavaca.

Premijer je nabrojao i strateške uspjehe ove Vlade, poput približavanja Šengenu i Eurozoni, te je istaknuo da je „danas Hrvatska u potpunosti izašla iz makroekonomskih neravnoteža“,što je nazvao „izuzetnim postignućem“.

Plenković je  izrazio i suosjećanje s ukrajinskim narodom i poštovanje i simpatije prema Ukrajini, te se nakon svečane sjednice fotografirao s nekoliko desetaka ukrajinskih izbjeglica smještenih u Korenici, a koji su se u program uključili glazbenom točkom iz svoje kulturne baštine.

Veleposlanik Ukrajine u RH Vasyl Kirilič zahvalio se Hrvatskoj i Ličko- senjskoj županiji što su ovdje Ukrajinci koji su morali napustiti svoju domovinu primljeni „na domaćinski način“

Za podizanje digniteta hrvatskih branitelja županijsko javno priznanja dobio je   potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved. On je u govoru zahvale Dan županije čestitao svim stanovnicima i rekao:

„Ovo priznanje doživljavam i kao zahvalu za podršku projektima, uz potporu Vlade RH. Nastavit ćemo ih, kako izgradnju  memorijalnih centara Domovinskog rata i veteranskih centara, a u perspektivi su i ustanove za stalni boravak hrvatskih branitelja koji su u potrebi“, rekao je Medved i najavio gradnju takve ustanove i u Ličko- senjskoj županiji.

Župan Ernest Petry (HDZ) rekao je da je svima u županiji zadatak izdignuti je na razinu koju zaslužuje, da postane prepoznatljiva i konkurentna, a za to je potreban optimizam i zajedništvo županije s Vladom i s drugim županijama.

„To je dragi prijatelji taj novi hrvatski suverenizam, koji sve okuplja, koji svakoga uvažava i sa svima surađuje, koji nije isključiv i koji je do kraja posvećen ostvarenju današnjih nacionalnih ciljeva“, rekao je župan Petry.

Nagrade za životno djelo dobili su Mato Čop, Joso Starčević Ćela, Marin Ćaćić i Milan Kranjčević. Godišnju nagradu LSŽ dobili su Klub za obaranje ruku Arktos, rukometaši Gospića i Manja Kostelac-Gomerčić, a zahvale ugostiteljski obrti Macola, Maki i Prašina, Hotel Ana, HEP, NP Plitvička jezera, društva Crvenog križa iz Gospića i Korenice, vatrogasci Sinca i dvojica pojedinaca Vlado Dasović i Siniša Gradišer.

Komentirajte prvi

New Report

Close