Plenković komentirao najavu Slovenaca o kontroli granice s Hrvatskom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. listopad 2023. u 11:13
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Uvođenje kontrola na šengenskim granicama nije novitet, radi se o privremenoj mjeri koja je posljedica pogoršanja situacije na Bliskom istoku, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković nakon što su Italija i Slovenija odlučile vratiti granične kontrole. 

„Jedna od posljedica ove situacije na Bliskom istoku, nakon napada Hamasa”, rekao je Plenković na sjednici vlade, “odluka je pojedinih država Europske unije da zbog prijetnji terorizma i pitanja nacionalne sigurnosti dodatno poduzimaju mjere poput ovih koje su najavile Italija i Slovenija”.

Slovenska vlada će u četvrtak odlučiti o uvođenju kontrola na granicama s Hrvatskom i Mađarskom, o čemu je njezin ministar unutarnjih poslova već obavijestio hrvatske i mađarske kolege.

Italija je ranije obavijestila Sloveniju da zbog promijenjene situacije u Europi i na Bliskom istoku uvodi kontrolu na granici.

„Uvođenje graničnih kontrola nije novitet, do njega dolazi zbog migracijskih trendova i procjena o pojačanim sigurnosnim prijetnjama zbog terorizma”, rekao je Plenković na sjednici.

„No, privremeno uvođenje granične kontrole treba ostati iznimka koja se uvodi samo kao posljednja mjera koja treba biti podložna strogim uvjetima, posebno u pogledu područja primjene i trajanja”, dodao je.

Plenković je rekao kako trenutno devet država ima kontrole na unutarnjim granicam. Pri donošenju takvih odluka ključno je obrazložiti koliko će one otkloniti prijetnje sigurnosti, opravdati njihovu razmjernost te se konzultirati sa susjednim državama.

Plenković je u srijedu razgovarao o toj temi sa slovenskim kolegom Robertom Golobom, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sa svojim kolegom Boštjanom Poklukarom. U planu je i skori susret ministara Hrvatske, Slovenije i Italije.

Premijer je naglasio kako među europskim čelnicima vlada zabrinutost zbog pogoršanja situacije na Bliskom istoku.

Nakon napada Hamasa na pogranična područja s Izraelom, u kojem je poginulo više od 1,3 tisuća ljudi, teroristički napadi su se dogodili i u Francuskoj gdje je 20-godišnjak ubio učitelja, te u Belgiji gdje je državljanin Tunisa ubio dvoje Šveđana koji su stigli u Bruxelles na utakmicu svoje reprezentacije.

Plenković je rekao kako i Hrvatska i njene službe „pozorno prate cijelu sigurnosnu situaciju u zemlji u ovako promijenjenim globalnim sigurnosnim okolnostima”.

Premijer nakon sjednice putuje u Sarajevo, a uoči tog puta rekao je kako je cilj da Bosna i Hercegovina, kao i druge države u regiji koje nisu članice Europske unije, uskoro sklope ugovor s Frontexom kako bi ta europska agencija pomogla da se suzbijaju nezakonite migracije na njezinom teritoriju.

Komentirajte prvi

New Report

Close