Premijer Plenković otklonio dvojbe, nastavlja se s potporama, ovo su detalji

Autor: Poslovni.hr , 26. veljača 2021. u 13:19
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Najavljene teme premijerove konferencije za novinare su komentar na Europsko vijeće na kojem se raspravljalo o temama covida, cjepiva, sigurnosti i obrane, zatim koronavirus u Hrvatskoj, popuštanje mjera i mjere za potpore gospodarstvu, komentar BDP-a za 2020. i perspektive, potres i obnova, izdavanje nove obveznice, Nacionalni plan oporavka i otpornosti…

Premijer Andrej Plenković izvijestio je da se na Europskom vijeću raspravljalo o nužnosti ubrzavanja dostave cjepiva. Podsjetio je da je Hrvatska naručila 6,8 milijuna doza cjepiva, više nego je potrebno za sve punoljetne građane.

“Trenutna je procjena da je do sada na razini EU cijepljeno oko 8 posto punoljetnih građana, a cilje je do ljeta doći do 70 posto. EK će nastaviti razgovore s čelnicima farmaceutske industrije. Hrvatska će stoga biti u poziciji da cijepi veći broj stanovnika. Do kraja ožujka očekujemo da će doći 730.000 doza cjepiva”, rekao je Plenković.

Osvrnuo se na najavljeno popuštanje epidemioloških mjera te na razgovore o nastavku potpora za poduzetnike. “Donijeli smo političku odluku da ćemo i dalje pratiti gospodarstvo, bez obzira što će biti moguće veći opseg rada”, rekao je Plenković te najavio nastavak potpora za onaj dio gospodarstva koji ne može raditi kao prije korone od 4000 kuna za zaposlene i pokrivanje fiksnih troškova. Naveo je da to smatraju ispravnom odlukom i da će se nužna sredstva pronaći na pozicijama ministarstava te da neće biti potreban rebalans.

“Osvrnuo bih se i na pitanje kladionica, casina. Svi oni plaćaju koncesiju, u slučaju da ne rade tih prihoda nema i još država njima plaća. Kada smo to analizirali vidjeli smo da njihovo poslovanje nije epidemiološki problematično, to je stav epidemiologa. Smisao te odluke je da država bude na dobitku. Nitko od nas nije osobno sklon hazarderstvu”, rekao je.

Komentirao je i rekordni pad BDP-a.

“Hrvatska se kao i druge turističke zemlje našla u situaciji da je osjetila korona-krizu. 8,4 posto pada je bolje od procjena koje su davane za Hrvatsku. Zahvaljujući mjerama vlade mi danas kad se podvuku zbrojevi vidimo da je tek 2,1 posto manje zaposlenih 2020. nego što ih je bilo 2019., pritom su povećane plaće za 2,7 posto. To je vrlo važno”, istaknuo je premijer te još jednom podsjetio da je poslodavcima isplaćeno 9,3 milijardi kuna za premošćivanje krize.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close