Bilježimo porast od gotovo 35 posto oboljelih, objavljena nova pravila za kafiće

Autor: Poslovni.hr , 26. veljača 2021. u 11:16
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Zabilježeno je 505 novih slučaja na 5071 testiranih. Postotak pozitivnih je 9,96 posto. Na respiratoru su 73 osobe, deset više nego jučer. U posljednja 24 sata umrlo je 14 osoba. Ukupno je umrlo 5503 osobe.

Bilježimo porast od gotovo 35 posto na tjednoj razini, rekao je Krunoslav Capak. Prema incidenciji je najgora Dubrovačko-neretvanska županija, a najbolja Istarska. Prema incidenciji smo na trećem mjestu u EU, bolji od nas su danci i Finci. Najgora situacija je u Češkoj.

Danas imamo 10 posto udio pozitivnih u ukupno testiranima, a prosjek u zadnjih tjedan dana je to bilo 6,5 posto.

“Ja bih se nadovezao, svjedočimo da smo zadnjih dana po sedmodenvnom prosjeku bili u vrhu s Dancima. No, danas smo četvrti. Sve to skupa, kao izazovi s cjepivom, su samo još jedan pokazatelj koliko je ova situacija neizvjesna. Stoga što se tiče relaksiranja mjera, ne smije se relaksirati naše ponašanje. Upravo suprotno. Popuštanje je razlog više na odgovorno ponašanje građana”, rekao je ministar Vili Beroš.

“Moramo naglasiti koliko smo se borili da dođemo do ovog trenutka”, dodao je.

“Nastavili smo s blagim popuštanjem mjera i to onih koji se odnose na ugostitelje i sport. Omogućeno je svim objektima da mogu usluživati goste na otvorenim terasama. Radno vrijeme može biti od 6 ujutro do 22 sata. Dozvoljen je rad samo na otvorenim dijelovima. Pregrade od pleksiglasa ili stakla oko terase moraju se maknuti, zrak mora strujati cijelo vrijeme. Treba osigurati razmak među gostima, stolovi i stolci moraju bit razmješteni, mora biti metar i pol razmaka od svakog stolca, a među stolovima treba biti tri metra”, rekao je minsitar Davor  Božinović te potvrdio da nije dopušteno puštanje glazbe, a u prostor objekta može se ići samo s maskom radi odlaska na WC.

“Omogućava se treniranje u zatvorenim objektima, ali uz pridržavanje mjera. Dvorane moraju biti redovito provjetravane, broj ljudi je ograničen, jedna osoba na 20 kvadrata minimalno. Ta obavijest mora biti jasno vidljiva. Dopušteni su i treninzi, bez kontakta među sportašima.

Alemka Markotić iznijela je najnovije informacije o britanskom soju u Hrvatskoj.

“Nemamo još dovoljno podataka. Spomenula sam opservacije u Europi, ni oni nemaju pouzdane podatke. Procjena je da taj soj u Europi preuzima primat. Potvrđen je kod dva igrača Hajduka te kod dva uzorka iz Dubrovačko-neretvanske županije. To su najnovije informacije od danas”, rekla je Markotić.

Komentirajte prvi

New Report

Close