Planulo 12,6 milijuna eura poticaja za sunčane elektrane na kućama, ubrzo novi natječaj

Autor: Darko Bičak , 03. kolovoz 2023. u 07:00
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost završio obradu 4234 prijave na Javni poziv.

Interes za postavljanje sunčanih elektrana na obiteljskim kućama ove je godine bilo iznad svakog očekivanja te su predviđena sredstva za poticaje planula, a ubrzo se očekuje i novi natječaj. Kako navode iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, završena je obrada sve 4234 prijave pristigle na Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. Građani, njih 2098, koji su zadovoljili uvjete poziva i čiji su zahtjevi u okviru raspoloživog proračuna od 12,6 milijuna eura, na svoje će kućne adrese od ovog tjedna početi dobivati Ugovore o sufinanciranju.

Najmanje C razred

Na javni poziv za sufinanciranje ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije mogli su se javiti vlasnici obiteljskih kuća u kojima je više od 50 posto bruto podne površine namijenjeno za stanovanje te koje imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 četvornih metara. Uz pravomoćnu građevinsku dozvolu ili drugi odgovarajući akt kojim se dokazuje zakonitost, jedan od uvjeta za dodjelu sredstava bio je da kuća ima najmanje energetski razred C u kontinentalnoj, odnosno najmanje B u primorskoj Hrvatskoj.

Uz ove odobrene projekte koji su u okviru trenutno dostupnog proračuna, iz Fonda najavljuju da će u narednom razdoblju pokušati osigurati i dodatna financijska sredstava za sufinanciranje preostalih projekata koji udovoljavaju traženim uvjetima, a o čemu će potencijalne korisnike naknadno obavijestiti. Za jesen iz Fonda najavljuju novi paket poticaja, među ostalim i za ugradnju fotonaponskih elektrana u kućanstvima, kao i za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a sufinancirat će i kupnju energetski učinkovitih vozila. Za ove programe očekuje se veliki interes, a uvjeti za prijavu bit će poznati nakon ljeta.

Još uvijek zaostajemo

Nenad Šarančić, direktor tvrtke za projektiranje, montiranje i održavanje solarnih elektrana Energycom, kaže da ga ovakav interes građana za sunčane elektrane nije iznenadio te da je ovakav skok penetracije solara bilo očekivan. “Pratimo trendove u našem europskom i širem okruženju. Bili smo svjesni da, gledano po stanovniku, građani Hrvatske imaju ugrađeno vrlo malo vata solarnih panela. Naša je procjena da ovdje kasnimo četiri do pet godina za ostatkom EU”, navodi Šarančić.

Dodaje da na interes za sunčanim elektranama utječu i cijene opreme, a koje su izrazito volatilne. Od srpnja 2021. do srpnja 2022., ističe, cijene su porasle za više od 30%, sada se ponovo vraćaju na razinu cijena iz 2021. Gledano na duži, desetogodišnji rok, navodi, cijene su značajno pale, što povrat na investiciju čini bržim.

Komentirajte prvi

New Report

Close