Pitanje gospodarenja otpadom ujedinilo i političke protivnike

Autor: Ante Pavić , 10. ožujak 2015. u 22:00
Po prvi put svih sedam bračkih općina i Grad Supetar zajednički provode jedan razvojni projekt

Inicijatorica cijelog projekta je gradonačelnica Supetra Ivana Marković, motivirana lošim stanjem u tom sektoru na otoku.

Ivana Marković, gradonačelnica Supetra, jedinog grada na otoku Braču, ne krije oduševljenje činjenicom da je projekt Zeleni Brač po prvi puta ujedinio sve bračke općine, njih sedam i grad Supetar.

"Riječ je o projektu prikupljanja, odvoza, zbrinjavanja otpada i što je najvažnije o buđenju svijesti i edukaciji stanovništava o važnosti razvrstavanja otpada. Nositelj projekta je Grad Supetar u suradnji sa odličnom, mladom i dinamičnom ekipom iz ureda Aktiva Brač koji su i osmislili ovaj projekt edukacije stanovništva", objašnjava Ivana Marković. Opisuje kako su projekt započeli sa skromnim sredstvima od 200 tisuća kuna. "Nove ideje sad dolaze same od sebe. Za čitav projekt, uz sredstva za edukaciju stanovništva o važnosti razvrstavanja otpada, samo Grad Supetar je od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobio ugovore vrijednosti sedam milijuna kuna", kaže Marković. Nastavlja da je novac utrošen za kupnju nove komunalne oprema, zelenih otoka, dva komunalna vozila, energetsku učinkovitost javne rasvjete, energetsku učinkovitost obiteljskih kuća, te su potpisali ugovore o sanaciji deponija na području grada Supetra čiji radovi započinju kroz naredni tjedan i to kroz projekt sanacije dubinskog požara koji stanovnike ovog dijela Brača truje već desetljećima. 

Desetljeće u blokadi
Kako kaže, prije nego je sjela u gradonačelničku fotelju situacija s gospodarenjem otpadom na području Grada je bila katastrofalna. Do tada se ništa nije napravilo po pitanju zbrinjavanja otpada. Nije ni postojao temeljni dokument kao što je Plan gospodarenja otpadom. "Dočekao me je dug prema Fondu za zaštitu okoliša u iznosu većem od milijun kuna radi nenamjenski potrošenih sredstava koja su za sanaciju nelegalnog deponija Kupinovica dobivena prije skoro osam godina", nabraja Marković. Dodaje da se niti zemljište na kojem se nalazi deponij nije otkupilo pa nije bilo moguće niti napraviti daljnje korake. U tim uvjetima, kaže, skoro cijelo desetljeće Grad nije mogao povlačiti sredstva od Fonda već je komunalnu opremu kupovao sa svojim sredstvima bez subvencije Fonda.

"Za to nema opravdanja već se radilo samo o neznanju i nebrizi prethodne vlasti. Budući da sama dolazim iz Komunalca i poznata mi je problematika gospodarenja otpadom, ovaj problem sam riješila odmah u prvim mjesecima mandata", kazuje Marković koja se i pohvalila da je Grad vratio dug Fondu te potpisao ugovor o sanaciji deponija. Danas Grad posjeduje novu opremu te se otvara gradilište radi sanacije dubinskog požara te ishođuju dozvole za konačnu sanaciju deponija. Kaže i da su otišli korak dalje te su upravo u postupku nabavke još jednog novog vozila za odvoz otpada, te novim posuda za otpad koji će se podijeliti kućanstvima na vrata. Krenuli su u projekt čipiranje svih vozila za odvoz otpada, kanti i razvijanje novog sustava naplate smeća po količini za koji se nada da će krenuti nakon ove sezone. Udruga Aktiva Brač pobrinula se za edukacijski dio pa su za potrebe projekta osmislili maskotu koju su nazvali Zelenko.

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović neavno je upozorio da je upravo informiranje građana od strane lokalne samouprave jedan od najvećih boljki novog načina prikupljanja i razvrstavanja otpada. Brač je Zelenkok odlučio doskočiti maskotom s kojom su obišli sve vrtiće, škole i većinu otočkih manifestacija na otoku kroz kojega su progovarali o važnosti razvrstavanja otpada, čuvanju prirode i otoka. "Naravno da su to najbolje prihvatila djeca pa moj mališan od pet godina zna čemu služi koja kanta i želi razvrstavati, ali sa raznim edukativnim materijalima koje smo slali na sve otočke adrese natjerali smo odrasle ljude da započnu razmišljati o ovoj temi o kojoj se na otoku do tada nije ni pričalo", opisuje Marković, koja je svjesna da je u pitanju dugotrajan proces i da će proći dosta vremena dok ljudi ne usvoje nove navike o razvrstavanju otpada.

"Od nekud se ipak mora započeti", kaže Marković. Brač je turistički otok kojega dolazi posjetiti veliki broj posjetitelja koji proizvode i veće količine otpada. Marković priznaje da je pritisak ogroman, posebno na Supetar koji je ujedno i luka, zbog čega se u sezoni pribojava novog načina odvoza otpada. "Naši komunalci u sezoni dva puta dnevno odvoze otpad s ulica i za to treba imati spreman pogon, opremu i ljude tijekom čitave godine", naglašava Marković. I nije to specifičnost samo Brača, nego i svih otoka zbog čega treba dobro razmisliti prilikom donošenje nove odredbe o načinu naplate odvoza smeća čije se donošenje očekuje u narednim  mjesecima", upozorava Marković.

Poučno za ostale otoke

Zeleni Brač širi se i na druge teme

Gradonačelnica Supetra se ponosi činjenicom da je Fond za zaštitu okoliša projekt Zeleni Brač naveo kao primjer na sjednici Udruge gradova koja se nedavno održala u Šibeniku. "Na prezentacijama važnosti edukacije vidjela sam i našeg Zelenka kojeg planiramo zaštititi u narednoj fazi ovog projekta za njega imamo velike planove ali o tome ćemo više reći uskoro", kaže Marković. Aktiva Brač i projekt se širi i ne staje samo na zbirnjavanju otpada. Za početak planiraju projekt zbrinjavanja vune Brački pahaj te razmišljaju o kupnji eko bicikla. Projekt koji je po prvi put ujedinio otok, čini se, postaje sve snažnija poluga održivog razvoja otoka.

Komentirajte prvi

New Report

Close