Pismo za ERM II u Bruxelles ide s planom ‘domaćih zadaća’

Autor: Jadranka Dozan , 26. lipanj 2019. u 22:01
Premijer Plenković i Valdis Dombrovskis, potpredsjednika Europske komisije/Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je već predložila i hitne dopune ZOKI-ja kojima se stvara okvir za proces pristupanja bankovnoj uniji.

Hrvatska će sredinom idućeg tjedna napokon uputiti i službeni zahtjev za ulazak u tečajni mehanizam ili ERM II, što je prvi korak na putu pristupanja eurozoni i svojevrsno "predvorje" u postupku uvođenja eura.

Potvrdio je to u srijedu premijer Andrej Plenković. Ističući kako je na marginama prošlotjednog summita Europskog vijeća obavio i više razgovora s ključnim ljudima EU za pripreme za uvođenje eura (od šefa ECB-a i podpredsjednika EK zaduženog za euro do šefa radne grupe za euro), uvjeren je kako su napravljene jako dobre konzultacije za kojih su, među ostalim,  pojašnjeni ciljevi i reformska područja kojima će se Vlada posebno posvetiti sljedećih godinu dana.   

Službeni zahtjev za ulazak u ERM II podrazumijeva, naime, i akcijski plan  odnosno listu domaćih zadaća. Vlada je već prije nešto više od mjesec dana predložila i hitne dopune ZOKI-ja kojima se stvara normativni okvir za proces pristupanja bankovnoj uniji, tj. uspostavu "bliske suradnje s ECB-om" što podrazumijeva prepuštanje određenih zadaća ECB-u u vezi s politikama bonitetnog nadzora banaka.

Vezano uz reformske poteze na koja će se Vlada fokusirati, već se dalo naslutiti da će se ciljati na poboljšanja u sferi državne uprave i funkcioniranja institucija, unaprjeđenja statistike.

Gostujući jučer na Hrvatskom radiju premijer potvrdio je da će radna skupina kojom koordinira Ministarstvo financija krenuti s analizama vezanim uz daljnja porezna rasterećenja. Nakon tri dosadašnja kruga, četvrti slijedi s početkom 2020. Plenković kaže kako će radna skupina nakon analiza procijeniti gdje je najoptimalniji prostor za rasterećenja, no čini se da spuštanje opće stope PDV-a ne dovodi u pitanje, iako mnogi ekonomisti preferiraju smanjenje nekih drugih poreza.

Smanjenje opće stope PDV-a sa 25 na 24 posto je, kaže premijer, već ugrađeno u izmjename zakona o PDV-u, i to od 1. siječnja.  Iako se iz međunarodnih institucija svako malo u fokus vraća i pitanje poreza na nekretnine, to do daljnjega Vlada nema u planu, što je nedavno sugerirao i ministar Zdravko Marić.  Pred nama je mini serija  izbornih ciklusa, pa ostaje zaključiti da skoro slanje zahtjeva za ulazak u tečajni mehanizam biti kakvo-takvo jamstvo da će provesti barem reformski potezi s kojima će se ići u Bruxelles.

Komentirajte prvi

New Report

Close