Peticijom traži da zastupnici u Saborskoj kantini plaćaju porez na hranu i piće

Autor: Poslovni.hr , 06. ožujak 2020. u 09:59
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Cilj peticije je smanjiti rasipništvo zastupnika – tako da kada za vrijeme svog radnog vremena idu kupiti ručak, kavu ili sok – plate porez, kao i svaki građanin ove države.

Zagrepčanin Marko Ferek pokrenuo je peticiju za uvođenje poreza na ugostiteljske usluge u hrvatskom Saboru nakon što se i sam uvjerio koliko su niske cijene u saborskoj kantini i kafiću.

Podsjetimo, on je nedavno na poziv jednog prijatelja, inače saborskog zastupnika, posjetio Sabor, a njih su dvojica potom otišla na ručak u saborsku kantinu. Iako je znao da su cijene ondje poprilično niske, šokirao se kada je vidio račun ručka za njih dvojicu. Dva glavna jela s prilogom, jednu juhu i dvije salate te jedan sok platio je tek 48 kuna. Račun je objavio na Facebooku, a ubrzo je postao viralan.

Cilj peticije, koju je pokrenuo nakon toga, je smanjiti rasipništvo zastupnika – tako da kada za vrijeme svog radnog vremena idu kupiti ručak, kavu ili sok – plate porez, kao i svaki građanin ove države.

”Službenim tumačenjem Zakona, jasno je da restoran u Saboru i ostale ugostiteljske usluge ne podliježu fiskalizaciji, jednako kao udruge, zadruge i srodna udruženja; ukoliko je pružanje ugostiteljskih usluga organizirano interno i samo za službenike tog državnog tijela, tj. članova organizacije. Ipak, jeli taj Zakon pravedan i šalje li ispravnu političku poruku?

Mjesečna plaća daleko veća od prosjeka hrvatskog građanina plus zajednički paušal, naknada troškova prijevoza, službeni stanovi, naknada režijskih troškova, naknada korištenja privatnog automobila za službena putovanja, dnevnica za službena putovanja u zemlji – samo su neke od njihovih privilegija”, samo su neke od zastupničkih privilegija.

Ferek ističe kako mnoge  daleko bogatije zemlje štede upravo na ovakvim izdavanjima i taj iznos koriste za unaprjeđenje poduzetništva, obrazovanja, zdravstva i ostalih sektora presudnih od važnosti za kvalitetu života građana određene države.

”Još od 2014.godine traje rasprava o Saborskom restoranu, a praktički od nastanka Hrvatske traje rasprava zašto naši visoki dužnosnici imaju pravo i moć koristiti sve ove povlastice na štetu države i svakog građana. Ovom peticijom želi se skrenuti pozornost na njihove brojne privilegije, često nerazumljive “običnim građanima” i štetne za sveopće funkcioniranje države.

Između ostaloga, to je jedan od direktnih utjecaja na samu kvalitetu života tog “običnog građanina”, u svim sektorima. Ovom peticijom želimo iznijeti mišljenje građana koji, u konačnici, i financiraju cijeli ovaj cirkus”, zaključuje Ferek.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Potpnuo promaseno. Cijena nije problem. Nego 10 uhljebljenih kuhara koji su tamo na plaći. Kome kuhaju dok je sabor prazan ili za vrijeme stanke (80% radnih dana)?

New Report

Close