Pet poduzetnika traži obeštećenje zbog odluka stožera: ‘Bili su profitabilni danas su postali ruine pred stečajem’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. srpanj 2021. u 13:48
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Udruga Glas poduzetnika uručila je Državnom odvjetništvu pet zahtjeva za mirno rješenje spora, u kojima poduzetnici traže obeštećenje od države zbog odluka Stožera civilne zaštite koje drže diskriminatornima, kao i zbog ekonomskih mjera Vlade za koje tvrdi da su neadekvatne.

Tih pet tvrtki-poduzetnika su Đurina hiža, Shark attack, Svikoncerti, Caffe&wine bar Rijeka i Locuples.

Predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas rekao je u utorak na konferenciji za novinare da su poduzetnici, pogotovo iz onih ugroženih sektora poput prijevoza putnika, putničkih agencija, event industrije, ugostiteljstva i sezonskih obrta nakon godinu i pol dana čekanja stavljeni pred zid.

“Pet poduzetnika koji su do pandemije bili profitabilni danas su postali ruine pred stečajem, ali ne svojim lošim radom”, kaže Bujas dodavši kako 12 milijardi kuna koje je država utrošila za zaposlenike nije platila Vlada već građani. Po njemu, prvih pet tvrtki odlučile su nakon godinu i pol dana podnijeti tužbu.

Objasnio je da je riječ o tužbama za obeštećenje jer, ističe Bujas, poduzetnici do sada nisu dobili ništa.

Vlasnik ugostiteljske tvrtke Đurina hiža Nikola Božić kaže da je Hrvatska jedina članica EU-a koja nije obeštetila svoje poduzetnike. Austrija je, kazao je, svoje poduzetnike lani obeštetila s 80 posto prometa iz 2019, a Njemačka za 70 posto.

“Drugi su smanjivali i PDV, a Hrvatska ništa: nije ukinula nikakve parafiskalne namete, potpore za zaposlenike kasnile su više od 40 dana u drugom valu, a država nas nije zaštitila ni od banaka ni leasing kuća. Što će biti ako dođemo u novi lockdown?”, pita Božić.

Tomica Drvar iz agencije “Svi koncerti” kazao je kako je da je ta putnička agencija uspješno poslovala do prvog zatvaranja gospodarstva. Po njemu, odluke i mjere Vlade i stožera su neustavne, a Vlada i dalje diskriminira poduzetnike najavom da će potpore ovisiti o broju cijepljenih.

I on je istaknuo da država ne pomaže putničkim agencijama i da je pomagala  samo zaposlenicima. Objasnio je da poduzetnici iz njegove branše ne mogu dobiti kredite jer ih banke smatraju rizičnom djelatnošću.

Odvjetnik Mate Matić, čelni čovjek Odvjetničke kancelarije “Matić i partneri” objasnio je kako kancelarija ne može odmah krenuti tužbama već može zatražiti pokušaj mirnog rješenja nastale situacije. Smatra da je to dobra prilika državi da pokuša u razdoblju od tri mjeseca, što je vrijeme za odgovor, pronaći rješenje po ugledu na druge države.

“Stožer civilne zaštite donio je 13 odluka na temelju ničega. Morali su barem imati istraživanja da donesu neke odluke”, naglasio je Matić dodavši da je predsjednik Zoran Milanović dobro rekao da se nakon pojave pandemije trebalo proglasiti izvanredno stanje.

“Time bi se stožeru otvorila mogućnost da svojim odlukama ograniči nečija prava. Stožer je povrijedio Ustav i ustavna prava poduzetnika, povrijeđene  su odredbe članka 49, članka 50 i članka 54 ustava, koji jasno govore da nitko ne može biti doveden u diskriminirajuću poziciju. Ako to ne riješite u tri mjesecu tužbe su već pripremljene. Nije to ustavna tužba, oni su dužni u roku od tri mjeseca reagirati, a ako ne reagiraju onda se nama otvara prostor za podnošenje tužbe redovnom sudu općinske nadležnosti radi naknade štete”, zaključio je Matić.

Komentirajte prvi

New Report

Close