Peović predlaže zakon o ispitivanju porijekla imovine: ‘Tko ne može dokazati, treba mu oduzeti’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. rujan 2023. u 13:54
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović najavila je u ponedjeljka upućivanje u saborsku proceduru prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine za koji tvrdi da bi riješio mnoge slučajeve.

Istraživanje iz 2019. pokazuje kako 83 posto ljudi u Hrvatskoj smatra da treba vratiti zakon o ispitivanju podrijetla imovine i slaže se da se imovina za koju se ne može dokazati porijeklo treba oduzimati, bez zastare od 1990. godine, kazala je Peović na konferenciji za novinare u Saboru.

„Uvođenje ovakvog zakona može biti shvaćeno kao populizam, i Vučić u Srbiji ima takav zakon, no da bi se uistinu on provodio prije svega je potrebna politička volja ”, ustvrdila je.

Nesrazmjer imovine i prihoda kod nas utvrđuje se tek kada neke velike afere izađu na površinu, dodala je i kao primjer navela slučaj direktora Janafa Dragana Kovačevića.

Osim toga, tvrdi, čak 95 posto pretvorbe i privatizacije izvršeno je na način koji nije u potpunosti legalan i sve bi to, kaže, trebalo pročešljati.

Peović je navela i podatak da je u 2022. naplaćeno tek 1,5 milijuna eura od onih kod kojih je utvrđena porezna utaja, što je manje od dva posto od onoga što se procjenjuje da je ilegalno stečeno.

Ekonomist RF-a Hrvoje Štefan rekao je da Hrvatska praktički uopće ne oporezuje imovinu, nema porez na nekretnine ni porez na nasljedstvo, a da bi zakon značio uvođenje elementa provjere vlasništva i vrijednosti imovine, prije svega onih najbogatijih, uspoređivanje s dohodcima i otkrivanje nerazmjera.

U RF-u kažu da imaju podršku oporbe da se taj prijedlog zakona uvrsti na dnevni red rasprave Sabora već u prosincu.

Komentirajte prvi

New Report

Close