PDV na prirodni plin i ogrjevno drvo 5 posto još godinu dana, evo što će biti s ostalim cijenama

Autor: Jadranka Dozan , 20. veljača 2024. u 07:00
Ministar gospodarstva Damir Habijan/P. Macek/PIXSELL

U Ministarstvu financija učinke na prihode od PDV-a procjenjuju na oko 46 milijuna eura godišnje.

Za isporuke prirodnog plina, grijanja toplinskih stanica te ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke, stopa PDV-a ostat će na 5 posto i nakon 31. ožujka, kad istječe rok primjene snižene stope prema važećim zakonskim odredbama.

Prema prijedlogu zakonskih izmjena, za koji je krajem prošlog tjedna otvoreno jednotjedno javno savjetovanje, ta će se mjera produljiti za godinu dana, do kraja do ožujka iduće godine. U Ministarstvu financija učinke te mjere na proračunske prihode od PDV-a procjenjuju na oko 46 milijuna eura godišnje.

Preporuka EK Vladi
S obzirom na energetsku (ne)dostatnost dobrog dijela europskih zemalja, ali i na troškove tzv. zelene tranzicije koji će već dogodine dodatno opteretiti cijene energenata kroz prateće namete na razini EU, dio ekonomista smatra da bi izbor nacionalnih vlada moglo biti i trajnije opredjeljenje za minimalne stope PDV-a u tom području. To bi se moglo očekivati i u Hrvatskoj, kažu.

Dok se računa da je reducirana stopa PDV-a na energente nešto s čim trajnije računaju i u Europskoj komisiji, za neke druge antiinflacijske mjere, posebice one za ublažavanje cijena energenata, i iz Komisije i Europske središnje banke već duže vrijeme apeliraju na postepeno ukidanje. To je bila i jedna od preporuka EK hrvatskoj Vladi.

Tako je u planu proračuna za ovu godinu među, ne baš brojnim, značajnijim rashodnim stavkama za koje je predviđeno smanjenje navedeno, primjerice, smanjenje za 153 milijuna eura po osnovi izdataka za “otklanjanje poremećaja na domaćem tržištu energije, budući da se ova mjera Vlade u skladu s preporukama EK planira provoditi do kraja ožujka 2024.”

No, prema recentnijim najavama iz Vlade, sa skorim istekom jesenskog, petog paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena (kao i onih iz četvrtog za koji je još proljetos rok primjene definiran do kraja ožujka 2024.), izvjesno je da će Vlada dobar dio subvencija uz određene modifikacije nastaviti primjenjivati. To je doduše, razumljivo, s obzirom na tržišna kretanja, odnosno pad cijena pojedinih energenata.

Ostaju plafonirane cijene
Novim, šestim paketom vodit će se računa o tome da se građani i gospodarstvo ne izlože udaru, rekao je ovih dana ministar gospodarstva Damir Habijan. Cijene struje i plina, dakle, i nakon prvog travnja neće se povećavati, a i dalje bi trebale ostati na snazi i plafonirane cijene za 30 prehrambenih proizvoda.

Habijan se zasad ne upušta u detaljnije najave vezane uz šesti paket, pa tako ni u kontekstu ciljanih skupina (kućanstva, poduzetništvo), jer o tome, kaže, još traju razgovori i analize. Poručio je tek da će se sve mjere komunicirati s Europskom komisijom. Prilikom donošenja prošlojesenskog paketa mjera, s horizontom primjene od pola godine, u Vladi su njegovu financijsku težinu procijenili na 464 milijuna eura.

Podsjećaju, pritom, da je vrijednost prethodnog, proljetnog paketa s mjerama u trajanju od godinu dana, 551 milijun eura. U okviru rujanskog seta mjera, rečeno je primjerice, i da će država za zadržavanje cijena struje za građane, gospodarstvo i institucije u pola godine izdvojiti 288 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close