Pandemija je ubrzala energetsku tranziciju pa obnovljivi izvori obaraju sve rekorde

Autor: Borivoje Dokler , 30. kolovoz 2021. u 22:00
Sunčeva energija i vjetar najviše su rasli /SHUTTERSTOCK

Prošle godine više od 80 posto novih postrojenja za proizvodnju električne energiju otpadalo je na obnovljive izvore.

Obnovljivi izvori energije pokazali su značajnu otpornost usred krize izazvane pandemijom koronavirusa koja im je dala dominantnu i nezamjenjivu ulogu – ubrzala je energetsku tranziciju koja se temelji na domaćim obnovljivim resursima.

Kriza je motivirala države da shvate da se mogu i moraju osloniti na vlastitu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora kako bi postale više energetski samodostatne, a time i otpornije na sve buduće udarce.

Tako je unatoč usporavanju gospodarstva i posljedicama pandemije, snaga obnovljivih izvora nastavila obarati rekorde i prkositi ranijim procjenama rasta.

Snaga obnovljivih izvora u svijetu uvećana je 2020. za 260 GW, što je gotovo 50 posto više u odnosu na godinu prije, stoji u izvješću Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA).

Početak desetljeća OIE

U izvješću je istaknuto kako je u lani više od 80 posto novih postrojenja za proizvodnju električne energiju otpadalo na obnovljive izvore. Pritom su sunčeva energija i vjetar činili 91 posto snage novih obnovljivih izvora.

Povećanje udjela obnovljivih izvora djelomično se može pripisati i smanjenju proizvodnje iz fosilnih goriva u Europi, SAD-u i po prvi puta diljem Euroazije (Armenija, Azerbajdžan, Gruzija, Ruska Federacija i Turska). Generalni direktor IRENA-e Francesco La Camera istaknuo je kako usprkos teškom razdoblju, 2020. označava početak desetljeća obnovljivih izvora energije.

42

milijuna novih radnih mjesta vezano za OIE bit će otvoreno širom svijeta do 2050. godine

“Troškovi padaju, tržišta čistih tehnologija rastu i blagodati energetske tranzicije nikad nisu bile jasnije”, kazao je La Camera i nadodao kako je taj trend nezaustavljiv, ali i da se mnoga planirana ulaganja u energiju moraju preusmjeriti kako bi se poduprijela tranzicija kojom bi se do 2050. postigli svi zadani ciljevi.

Kina najveće tržište

Povećanje instaliranih kapaciteta od 10,3 posto u prošloj godini predstavlja ekspanziju koja je nadmašila i najoptimističnija predviđanja, a većina prognoza išla je u smjeru da će rast iz godinu u godinu biti sve skromniji.

Krajem 2020. globalni obnovljivi proizvodni kapaciteti iznosili su 2799 GW, hidroenergija i dalje čini najveći udio (1211 GW), iako joj solarna energija i vjetar polako ‘pušu za vrat’. Ova dva obnovljiva izvora energije dominirali su u proširenju kapaciteta u 2020. sa 127 GW i 111 GW novih instalacija.

Kina, koja je najveće svjetsko tržište obnovljivih izvora energije, dodala je prošle godine 136 GW, a najveći dio dolazi od vjetra (72 GW) i solarne energije (49 GW). Sjedinjene Američke Države 2020. su instalirale 29 GW obnovljivih izvora energije, gotovo 80 posto više nego 2019., uključujući 15 GW solarne energije i oko 14 GW vjetra.

Afrika se nastavila stalno širiti s povećanjem od 2,6 GW, nešto više nego u 2019., dok je Oceanija ostala najbrže rastuća regija (+18,4%), iako je njezin udio u globalnim kapacitetima mali i gotovo se sve širenje dogodilo u Australiji.

Obnovljiva proizvodnja električne energije po regijama

Kao i godinama ranije, najveći rast proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u 2019. zabilježila je Azija s povećanjem od 245 TWh. Udio Azije u globalnoj obnovljivoj proizvodnji također je nastavio rasti, dosegavši 42 posto. Europa i Sjeverna Amerika imaju udjele od 19 i 18 posto, zatim slijede Južna Amerika (11%) i Euroazija (5%). Godine 2019. proizvodnja obnovljivih hidroelektrana smanjila se u većini regija, ali se u Aziji povećala za gotovo 90 TWh, računajući sav rast globalne generacije. Najveći rast proizvodnje vjetra dogodio se u Europi i Aziji (+58 TWh odnosno +51 TWh) pa Sjevernoj Americi (+25 TWh). Azija je također imala najveće povećanje solarne proizvodnje (77 TWh od globalnog povećanja od 128 TWh).

Komentirajte prvi

New Report

Close