Pačje paštete iz Velikog Bukovca mogu biti ‘al pari’ francuskima

Autor: Marta Duić , 03. rujan 2020. u 10:46
Na početku korone potražnja za mesom je rasla, kaže Orehovec/V. ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL

Na farmi uz rijeku Plitvicu kod Ludbrega iskopali i vodene lagune za guske i patke za što prirodniji uzgoj.

Juraj Orehovec, uzgajivač raznih vrsta peradi u Velikom Bukovcu nedaleko od Ludbrega već 20 godina uspješno gradi biznis. Kako bi postigli što prirodniji način uzgoja peradi, staje na farmi su otvorenog tipa, a izgradili su je neposredno uz rijeku Plitvicu da bi mogli iskopati vodene lagune za patke i guske.

U narednim godinama započeli su i s uzgojem pilića te je na farmi izgrađena staja u kojoj prvih tjedana pilići borave u zatvorenom, a kasnije imaju pristup travnatim površinama. Fokus poslovanja stavljen je, kaže Orehovec, na slobodni uzgoj kojim se postiže visoka kvaliteta proizvoda.

Na tržište plasiraju sav asortiman, dakle piliće iz zatvorenog uzgoja te kokoši, pijetlove, patke i guske iz slobodnog uzgoja, a odnedavno i novi brend premium pačjih proizvoda Royal Duck koji obuhvaća pačje paštete od mesa i jetre DUX, sušena pačja prsa Le Dame te pačje i guščje masti FATe.

Organski rast 5-10%

“U 2020. kroz investicije smo planirali redovita ulaganja u vozni park, redoviti remont proizvodnih kapaciteta, priprema za dobivanje certifikata IFS u klaonici, pakirnici, rasjekaonici i preradi mesa. Izvršena je i prijava za potporu putem EU fondova čime bi se nabavila nova moderna oprema za pakiranje i deklariranje mesa”, otkrio je planove Orehovec.

Čak 80% prodaje čini perad (pilići) iz zatvorenog, dok je ostalo perad iz slobodnog uzgoja. Uspješnu surađuju s trgovački lancem Metro te nekoliko manjih distributera.

“Kontinuirano smo u 20 godina ulagali u proizvodnju pa imamo kapacitete za uzgoj, klanje i preradu oko 1500 tona mesa godišnje. U zadnje dvije godine ostvarujemo organski rast od 5 do 10 posto”, kaže Orehovec.

Njihova farma otvorenog tipa na kojoj boravi perad prostire se na 100.000 kvadrata, a uključuje nadstrešnice, vodene lagune te neprekinuti pristup ispaši i dnevnom svjetlu. Kako bi postigli zaokruženi ciklus proizvodnje, hrana za perad radi se dijelom iz uzgoja s njihovih polja, a dijelom za njih proizvode poljoprivrednici iz okolice. Najzastupljenije kulture u sastavu smjese su kukuruz i soja.

Orehovec kaže da tako mogu ustvrditi da je više od 90% hrane za perad lokalnog podrijetla, a uz to je certificirana kao GMO free.

Zatvorene farme čini nekoliko modernih staja od kojih svaka ima kapacitet za 20.000 pilića po turnusu. Zadnje značajnije ulaganje u poslovanje namijenili su širenju kapaciteta otvorene farme kroz izgradnju prostora za pripremu smjese za perad te u prostor za toplu preradu mesa u sklopu klaonice i pakirnice.

“Na početku doba korone potražnja za mesom je rasla, te se namirila iz zaliha, no s obzirom na to da je tov peradi grana industrije koju treba organizirati otprilike pola godine unaprijed, naprosto nismo bili u mogućnosti ponudom izjednačiti toliku, izvanrednu potražnju.

Mi smo radili na razini kapaciteta koji je bio određen na temelju trendova i koji bi bio dostatan u normalnim okolnostima, stoga ne možemo reći da nam je prodaja porasla jer nije bilo izvedivo adaptirati se na takav, nepredvidivi tržišni poremećaj tako brzo.

Nedugo nakon situacija na tržištu se stabilizirala te opskrbljenost robom, zasad, dobro funkcionira. Turistička sezona je djelomice podbacila kroz svibanj i lipanj, ali je srpanj i prva polovica kolovoza bila na razini prošle godine”, kaže Orehovec

Kompletnu perad iz slobodnog uzgoja uzgajaju sami, dok kod peradi iz zatvorenog surađuju s drugim gospodarstvima.

Također, svu perad obrađuju u sklopu svoje klaonice te distribuiraju kroz vlastiti logistički lanac. U prošloj godini uzgojili su oko 50.000 pataka i oko 50.000 pijetlova i kokoši u slobodnom uzgoju, dok su u klaonici obradili oko 1000 tona mesa.

Cijenjeni u Mađarskoj

“Većina naše proizvodnje plasirana je na domaćem tržištu putem vlastitog lanca mesnica, trgovačkih kuća i dućana te privatnih mesnica. Jedno od izvoznih tržišta je Mađarska u koju plasiramo žive piliće iz zatvorenog uzgoja u suradnji s tvrtkom koja nam pomaže u organizaciji uzgoja i proizvodnje.

Naši hrvatski pilići cijenjeni su u Mađarskoj zbog GMO free uzgoja. Za proizvode nove Royal Duck linije još traju pregovori o ulasku na njemačko i austrijsko tržište. U bližoj budućnosti planiramo dodatna ulaganja u proizvodne kapacitete u klaonici, povećanje kapaciteta proizvodnje na farmama te zadržavanje postojeće kvalitete uz plasman novih proizvoda na vanjska tržišta.

Kao jedan od ciljeva mogu istaknuti pozicioniranje Royal Duck linije proizvoda na europskim tržištima uz bok cijenjenim francuskim i španjolskim paštetama”, zaključuje Juraj Orehovec.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sretno!

New Report

Close