Ozren Matijašević traži ostavku ministra gospodarstva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. veljača 2016. u 13:50
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Neprihvatljivo je da Vlada još nije u potpunosti ekipirana i da još nemamo kadrovska rješenja za sva ministarstva, da se afere ne rješavaju promptno i da šteta postaje sve veća.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević ustvrdio je u utorak kako dugo i jalovo kadroviranje u Vladi dovodi u pitanje provedbu potrebnih reformi, a neprihvatljiva huliganska retorika koči Vladu u njezinom radu kao i svakodnevne afere pri čemu je zatražio smjenu ministra gospodarstva Tomislava Panenića, jer u njega, kako tvrdi, nema povjerenja zbog nezakonitog raspolaganja tuđom imovinom.

Neprihvatljivo je da Vlada još nije u potpunosti ekipirana i da još nemamo kadrovska rješenja za sva ministarstva, da se afere ne rješavaju promptno i da šteta postaje sve veća, ocijenio je Matijašević na konferenciji za novinare.

U tom smislu uputio je javni zahtjev za razrješenje ministra gospodarstva Tomislava Panenića s obzirom na afere oko doniranja stiropora dok je radio u jednom trgovačkom centru, zbog koje je sporazumno raskinuo i radni odnos, a sada je na čelu jednog od najvažnijih resora gospodarstva koje je u rasulu i najpotrebnije su mu korjenite promjene. 

Reakcije na taj slučaj iz Ministarstva gospodarstva i političke opcije kojoj ministar pripada nisu ništa demantirale, već potvrdile da je riječ o nezakonitom raspolaganju tuđom imovinom i da je to bio razlog sporazumnog raskida radnog odnosa Panenića i trgovačke kuće u kojoj je radio, smatra Matijašević. 

Ako nezakonito raspolaganje imovine jest dostatan razlog za raskid poslovnog odnosa sa zaposlenikom, ali ne i da ta osoba bude ministar u Vladi je apsurdno, drži Matijašević. 

Uz potvrdu da je nezakonito raspolagao imovinom, postoji i lažirana dokumentacija, a što je ozbiljno kazneno djelo, jer postoji zapisnik koji je potpisao Panenić, prema kojem je sporni stiropor uništen odnosno spaljen, iako je bio doniran. 

Tražimo od predsjednika Vlade razrješenje ministra gospodarstva i imenovanje novoga, pri čemu sasvim sigurno ne treba (ponovno) angažirati odvjetničke timove (kao u slučaju Crnoja) jer je sve potpuno jasno. Ne postupi li premijer prema tome zahtjevu, uputit ćemo danas zahtjev svim parlamentarnim stranakama, saborskim klubovima i predsjedniku parlamenta da u Hrvatskom saboru otvore raspravu o povjerenju ministru gospodarstva Paneniću.

Očekujemo promptnu reakciju premijera i Vlade zbog radnji koje su se već trebalo poduzeti u čemu značajnu ulogu treba imati Ministarstvo gospodarstva , poručio je Matijašević. Dodao je kako je zadovoljan dosadašanjom suradnjom s Vladom, jer je pokazala spremnst na suradnju i rješavanje problema, primjerice kad je riječ o isplati minimalne plaće zaposlenicima tvrtki u stečaju.

Na novinarski upit je li s ljudske strane prihvatljivo što je Panenić učinio, Matijašević je rekao kako je to "dno dna", jer sumnja da je donacija otišla tamo 
kamo se tvrdi i da bi se uprava tvrtke u kojoj je Panenić radio oglušila na prijedlog da se stiropor donira. Nemam u njega povjerenja i kad bude raspolagao ogromim sredstvima poreznih obveznika i kada budemo tražili pomoć za radnike TLM-a, brodogradilišta, kazao je Matijašević.

U vezi sa s kašnjenjem s kadrovskim rješenjima u Vladi  koje koče reforme, Matijašević je rekao kako su reforme već trebale biti započete i da je ključni okvir za njih proračun koji je pao u zadnji plan, umjesto da bude u fokusu rada Vlade, a zbog huliganske retorike na političkoj sceni.

Upitan na koga konkretno misli,  Matijašević je odgovorio – na  čelnike dviju vodećih  političkih opcija, pri čemu ga, kako je rekao, najviše smeta povratak u prošlost umjesto da se stvaraju uvjeti za rast investicija. Od imenovanja Vlade nema dana da se ne govori o Drugom svjetskom  ratu, ustašama i partizanima, umjesto o proizvodnji i turizmu, PDV-u, upozorio je Matijašević.

Na upit može li premijer Orešković to presjeći, Matijašević je rekao kako ga on na to poziva, jer je to njegov tim, no dopušta da nije znao za karakteristike ministra gospodarstva,  a sad kad je jasno o čemu je riječ neka presječe, a ako mu politika to ne dopušta neka se povuče.

Komentari (10)
Pogledajte sve

je li ovaj maksista vratio onaj stan u zg što mu je sanader dao na korištenje da se ne muči putovati do splita? prijava boravka, putna naknada i dnevnice? je li tu sve štima? aloooo hdz dajte malo to provjerite i skinite nam već jednom ovog uhljeba sa vrata.

Otkada se Matijasevic, Sever i Ribic "bore" za radnicka prava broj radnika se prepolovio, a broj uhljeba se udesetorostrucio.

To je živa istina.

Ti razni sindikalisti (a ima ih 700 raznih) su največe štetočine Hrvatskih zaposlenika , jednako štetni kao bivša Kukuriku vlada .

Ne laje ker zbog sela! Možda se boji da će ga netko pitat za (ne)rad!

dok ovakvi dobijaju naslovnice po raznim novinama i portalima, ocito je da mozda nova vlada radi i dobro !

New Report

Close