Ovo su Vladini modeli privatizacije Croatia osiguranja i HPB-a

Autor: Poslovni.hr , 18. srpanj 2013. u 11:06
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Vlada je na svojoj internet stranici jučer objavila prijedloge odluka o modelima privatizacije vodeće domaće osiguravajuće kuće Croatia osiguranja, kao i najveće banke u državnom vlasništvu HPB-a.

Vlada je na svojoj internet stranici jučer objavila prijedloge odluka o modelima privatizacije vodeće domaće osiguravajuće kuće Croatia osiguranja, kao i najveće banke u državnom vlasništvu HPB-a, pri čemu HPB planira prodati u cijelosti, dok u Croatia osiguranju ipak želi zadržati paket dionica od najmanje 25%+1, podsjeća poslovni i edukacijski portal iCapital.

Država u Croatia osiguranju ima ukupni vlasnički udio od 82,47%, a namjera Vlade je prodaja dijela tog udjela do 50% te odgovarajuća dokapitalizacija kroz novu emisiju dionica kojom bi se vlasnički udio države spustio na najviše 30%, a najmanje 25%+1. U objašnjenju prijedloga odluke Vlada navodi da je Croatia osiguranje relativno malo osiguravajuće društvo koje posluje u regiji koja je značajno pogođena krizom te posljedično ima ograničene mogućnosti rasta. Kompanija kontinuirano gubi tržišni udio, a ulaskom Hrvatske u EU očekuju se dodatni pritisci na tržištu osiguranja od automobilske odgovornosti, trenutno najprofitabilnijem segmentu poslovanja Croatia osiguranja čije tržište još uvijek nije u potpunosti liberalizirano. Stoga, Vlada smatra da je ovaj model privatizacije najbolji za pravovremenu pripremu i osposobljavanje kompanije za nove izazove.

U slučaju HPB-a država je direktno i indirektno vlasnik udjela od 99,13% temeljnog kapitala banke koji planira u cijelosti prodati strateškom investitoru kroz javnu ponudu ili privatni plasman. U objašnjenju prijedloga odluke Vlada navodi veliku potrebu banke za kontinuiranim povećanjem kapitala i njegovu iznimno visoku cijenu te činjenicu da strateško pitanje kapitala banke nije riješeno ni nakon ranijih dokapitalizacija. Sukladno tome, Vlada će u procesu odabira novog vlasnika preferirati kapitalno potentne vlasnike koji će biti u stanju osigurati sredstva potrebna za razvoj poslovanja banke.

Osim toga, napomenuli bismo da je Janaf jučer objavio kako je s MOL-om potpisao ugovor o transportu sirove nafte.

Tekst je dio Interkapitalove dnevne publikacije IC Equity Espresso u kojem je dostupno upozorenje investitorima i objašnjenje investicijske Preporuke, dostupne na ovom linku.

Komentirajte prvi

New Report

Close