Ovo su tri Vladine radne skupine za investicije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. siječanj 2013. u 14:20
Branko Grčić (Anto Magzan/PIXSELL)

Po riječima Branka Grčića, kroz četiri godine hrvatske krize pokazalo se da su investicije ključan problem.

 Vlada je na današnjoj sjednici osnovala radne skupine za javne investicije, fondove EU-a te poslovnu klimu i privatne investicije koje trebaju pomoći u realizaciji vladinih strateških ciljeva u privlačenju i povećanju javnih i privatnih ulaganja. Po riječima potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova EU Branka Grčića, kroz četiri godine hrvatske krize pokazalo se da su investicije ključan problem jer su od svih komponenti agregatne potražnje najviše pale, gotovo 35 posto.

Poseban su problem privatne investicije koje su pale gotovo 40 posto, a s obzirom da privatna ulaganja sudjeluju u ukupnim investicijama s gotovo 75 do 80 posto, jasno je kako je to ključni faktor krize i budućeg gospodarskog oporavka i rasta, ustvrdio je Grčić.

Stoga Vlada osniva tri radne skupine – za realizaciju ključnih javnih investicija, projekata javnih poduzeća i projekata koji se financiraju iz državnog proračuna; za što veće uključivanje bespovratnih i besplatnih sredstava iz fondova EU-a; te za poboljšanje poslovne i investicijske klime, odnosno uklanjanje administrativnih i drugih prepreka privatnim ulaganjima.

Za provedbu tih ciljeva uspostavljamo metodologiju i organiziramo predstavnike tijela državne uprave, ali i uključujemo partnere iz privatnog sektora te angažiramo ljude iz krugova poslodavaca i stručnjaka, rekao je Grčić.

Najvažnija je pritom transparentnost procesa, jer to je način da niti jedan projekt ne ostane u ladici nekog činovnika budući da će se o svim projektima raspravljati na sastancima radnih skupina, gdje se problemi trebaju efikasno rješavati, uz političku potporu i autoritet Vlade, kaže Grčić.

Podsjetio je na velika očekivanja od dva nova zakonska prijedloga – nedavno usvojenog Zakona o poticanju ulaganja te zakona o strateškim investicijama koji bi trebao osigurati ubrzanu proceduru i rješavanje svih prepreka kod velikih projekata u vrijednosti većoj od 20 milijuna eura, odnosno većoj od 50 milijuna eura kada je riječ o turizmu.

Grčić je također naglasio da u tom procesu važnu ulogu imaju Agencija za investicije i konkurentnost, koja će se baviti potporom radnoj skupini za poslovnu klimu i privatne investicije, i Centar za energetske investicije, koji će biti operativno tijelo za sve javne investicije. Na taj način želimo otkloniti sve polemike oko upitnosti pozicija tih agencija jer one imaju svoje mjesto i ulogu, a s novom organizacijom dodatno dobivaju na značenju, dodao je potpredsjednik Vlade.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Sada su privatne investicije problem – tko je tome krivac? Evo vam odgovora, dok ste slavodobitno najavljivali nove poreze sigurno niste razmišljali o privatnim investicijama i dugoročnim posljedicama vaših pogrešnih mjera.
http://www.poduzetnistvo.org/news/uvodi-se-porez-na-imovinu-i-dividendu

Da li bi bilo tko iz bilo koje od ove četiri radne skupine za investicije znao objasniti zašto Srbija ima Fiata, Rumunjska Daciu/Logana, Bugarska Geely (Kinezi), Madžarska Audi – o automobilskim industrijama Slovačke, Češke i Poljske da i ne spominjemo; a Hrvatska ne samo da nema ništa slično nego nitko nikada nije niti planirao podići bilo koji i bilo kakav proizvodni pogon bilo čega?

Da li je gospodi i damama jasno da ulazak u EU glede toga neće promijeniti ama baš ništa, dapače?

Ono što bi trebalo mijenjati nema veze sa EU. To su prvo jedinični troškovi rada (kroz smanjenje poreza na rad, posebno poduzetnicima) i kurs kune jer bez izvoza nama rasta. I onda dalje redom kako se to upravo sada radi u EU.

New Report

Close