Ovo su tri izračuna koliko će poskupjeti plin, u sva tri slučaja cifre će biti jako velike

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. veljača 2022. u 09:55
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Cijena plina za kućanstva od 1. travnja povećat će se prosječno 78 posto po kilovatsatu ako stopa PDV-a ostane na 25 posto, pokazuje projekcija krajnje cijene plina za kućanstva koju su izračunali stručnjaci Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), piše u četvrtak Jutarnji list.

S obzirom na to da ministar gospodarstva Tomislav Ćorić već više od mjeseca dana najavljuje kako će u sklopu mjera za ublažavanje energetskog udara na stanovništvo Vlada posegnuti i za mjerom smanjenja PDV-a te da on sigurno neće biti 25 posto, u HERA-i su postavili tri modela izračuna poskupljenja za kućanstva.

Po tom izračunu, ako PDV bude smanjen na 13 posto, poskupljenje će iznositi 60 posto; ako PDV bude smanjen na 5 posto, poskupljenje će iznositi 49 posto; a ako PDV bude potpuno ukinut, povećanje bi iznosilo 42 posto.

U ovom trenutku proizvodna cijena plina na tržištu iznosi 87 eura po megavatsatu i ona će vrijediti do 28. veljače. Od 1. travnja trošak nabave plina trebao bi poskupjeti za 143 posto, odnosno povećati se sa sadašnjih 16,96 eura po megavatsatu na 41,14 eura po megavatsatu.

Sukladno takvim najavama, u HERA-i su izračunali koliko bi cijena plina porasla diljem Hrvatske, od distributera do distributera. Naime, cijene za krajnje korisnike različite su ovisno o distributeru i visini njegovih marži.

Temeljem HERA-inih podataka, Jutarnji list je napravio izračun visine poskupljenja za prosječnu obitelj koja se grije i kuha na plin, odnosno troši 15.000 kWh godišnje, u 15 hrvatskih gradova.

Takva prosječna obitelj u Hrvatskoj sada godišnje za plin plaća 4950 kuna, a nakon 1. travnja taj trošak bi na godišnjoj razini iznosio 7950 kuna ako bi PDV bio smanjen na 13 posto. Ako bi bio smanjen na nulu, taj trošak bi iznosio 6950 kuna godišnje. To je prosječno povećanje cijena na razini Hrvatske.

Analiza po gradovima pokazuje kako prosječna obitelj na godišnjoj razini plin sada najviše plaća u Rijeci (6150 kuna) te u Splitu, Šibeniku i Zadru (6000 kuna). Nakon 1. travnja, ovisno o smanjenju stope PDV-a na nula posto ili na 13 posto, cijena plina najviše bi porasla u Slavonskom Brodu (69 ili 52 posto), Koprivnici i Kutini (67 ili 50 posto), Bjelovaru (65 ili 48 posto) te Samoboru (64 ili 42 posto). U Zagrebu bi plin poskupio 59 ili 38 posto. Ove povećanje cijena izračunato je samo na osnovi najavljivane Vladine mjere smanjenja stope PDV-a. Ministar Ćorić, osim te mjere, najavljuje još neke za socijalno ugrožene, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.

Komentirajte prvi

New Report

Close