Ovo su novosti koje će uskoro promijeniti strukturu i dinamiku financijskog tržišta

Autor: Poslovni dnevnik , 28. rujan 2012. u 10:00
PXL

Postoji bojazan da će rijetki hrvatski građani koji novac drže u dionicama iskoristiti otvorenost stranih fondova prema stranim tvrtkama.

 

Ministarstvo financija priprema cijeli paket zakona koji se tiču financijskog tržišta, a bit će novosti koje će promijeniti strukturu i dinamiku te branše. Naime, očekuju nas izmjene Zakona o kreditnim institucijama i Zakona o osiguranju, a donijet će se konačno i Zakon o faktoringu, piše tportal

Riječ je o usklađivanju s pravnom stečevinom Europske unije, ali bit će vrlo zanimljivo vidjeti kako će nove odredbe utjecati na usporeno domaće tržište kapitala. Zakon o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom mijenja se tako da se omogući ulazak na tržište stranim fondovima, a pomoćnik ministra financija Maroje Lang nada se da će se povećati ulaganje u domaće tvrtke te da će ovaj zakon privući strani kapital u naše gospodarstvo. S druge strane postoji bojazan da će rijetki hrvatski građani koji novac drže u dionicama iskoristiti otvorenost stranih fondova prema stranim tvrtkama, pa će se zapravo dogoditi da novac naših građana financira strana gospodarstva, a ne obrnuto, piše portal. Sprema se i zakon o faktoringu. To je jedino područje u financijskoj industriji za koje nemamo poseban zakon, ali on neće biti naročito strog.

S direktivama EU-a morat će se uskladiti i Zakon o osiguranju u kojem će se naglasak morati staviti na upravljanje pasivom, odnosno rezervacijama za odštetne zahtjeve. Lako je moguće da se s dopunom zakona pričeka do ulaska u EU, a očekuje se da će se postrožiti uvjeti poslovanja za osiguravajuća društva. I banke će se morati prilagoditi Europi. Neke od novosti su da zakon naložiti bankarima razdvajanje fiksne plaće i varijabilnog iznosa primanja, odnosno prikazivanje bonusa, a pitanje je i kako će najnovije smjernice utjecati na kapitalnu adekvatnost, piše portal. 

Komentirajte prvi

New Report

Close