Ovo su 23 najopasnija mjesta na hrvatskim cestama

Autor: Josip Bohutinski/VL , 31. siječanj 2019. u 12:01
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Svrha ovog projekta, objašnjavaju u Ministarstvu, jest poboljšanje cestovne infrastrukture sanacijom opasnih mjesta na državnim prometnicama, odnosno, smanjenje broja nesreća s materijalnom štetom te smanjenje broja ozlijeđenih i smrtno stradalih na državnim cestama.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo je 55,433.982,80 kuna za projekt “Sanacija opasnih mjesta (Uklanjanje crnih točaka) na državnim cestama”. Hrvatske ceste, kao korisnik tog projekta, njime će sanirati ukupno 23 opasna mjesta diljem Hrvatske. Navedeni projekt sanacije crnih točaka na hrvatskim cestama provodi se u sklopu ulaganja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u razvoj prometne infrastrukture kojem je cilj povećanje sigurnosti na cestama, piše Večernji list.

U Ministarstvu kažu da su u lipnju 2018. otvorili Poziv za sufinanciranje sanacije opasnih mjesta (uklanjanje crnih točaka) na državnim cestama u sklopu kojeg je Hrvatskim cestama odobren navedeni projekt. Ukupna vrijednost projekta je 68,596.132,80 kuna. Prihvatljivi troškovi financiranja iznose 55,433.982,80 kuna dok neprihvatljivi iznose 13,162.150 kuna, a oni se odnose na PDV i snose ih Hrvatske ceste. Ukupna pak bespovratna sredstva za korisnika projekta iznose 55,433.982,80 kuna od čega će se iz Europskog fonda za regionalni razvoj financirati 47,118.885,38 kuna, a sredstvima Državnog proračuna 8,315.097,42 kuna.

Svrha ovog projekta, objašnjavaju u Ministarstvu, jest poboljšanje cestovne infrastrukture sanacijom opasnih mjesta na državnim prometnicama, odnosno, smanjenje broja nesreća s materijalnom štetom te smanjenje broja ozlijeđenih i smrtno stradalih na državnim cestama. Hrvatske ceste su prethodno izradile dokument „Plan provedbe sanacije opasnih mjesta na državnim cestama RH“ temeljem tada važeće metodologije za identifikaciju opasnih mjesta.

Shodno toj metodologiji na državnim su cestama u razdoblju do kraja 2016. identificirana 32 opasna mjesta od kojih je devet već sanirano, a preostala 23 opasna mjesta predmet su ovog projekta. Te 23 crne točke raspoređene su u 12 županija i to u Zagrebačkoj (1), Karlovačkoj (2), Varaždinskoj (1), Bjelovarsko-bilogorskoj (1),Primorsko-goranskoj (7), Požeško-slavonskoj (2), Vukovarsko-srijemskoj (2), Brodsko-posavskoj (1), Zadarskoj (2), Ličko-senjskoj (1), Šibensko-kninskoj (1) i Splitsko-dalmatinskoj (2).

U Ministarstvu objašnjavaju da je na temelju izrađene projektne dokumentacije na tim opasnim mjestima planirano izvođenje radova kao što su izmjena i dopuna svih tipova prometne signalizacije i opreme, primjena i postavljanje svjetlosne prometne signalizacije, građevinsko uređenje i izgradnja dostatnih širina sporednih prilaza i pješačkih nogostupa, izvedba pješačkih prijelaza, izvedba nogostupa, izgradnja kraćih dionica, izvođenje radova (proširenje kolnika), izgradnja kružnih raskrižja, radovi na kolničkoj konstrukciji, ugradnja zaštitnih ograda, izmještanje i izgradnja autobusnih stajališta, rekonstrukcija raskrižja. Sanacijom opasnih mjesta, poručuju iz Ministarstva, poboljšat će se sigurnost prometa na cestama s naglaskom na najranjivije sudionike u prometu – pješake, bicikliste, motoriste. Ceste bi se trebale učiniti tolerantnijima prema vozačkim pogreškama čime će se smanjiti vjerojatnost nesreća.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close