Ovo je prometni prekršaj za kojeg ćete platiti do 2.650 eura uz šest kaznenih bodova

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. lipanj 2024. u 14:21
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Najmanje tri mjeseca zabrane dobit će vozač koji je proglašen krivim za prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola od 0,5 promila do 1,00 promila.

Mjesečno oko 230 vozača u Hrvatskoj ostane bez vozačke dozvole, što znači da godišnje oko 2760 hrvatskih vozača bude ukinuta vozačka dozvola. Ne čini se mnogo, pogotovo ako uzmemo u obzir da je policija lani utvrdila oko 750.000 prometnih prekršaja, piše Večernji list.

Radi se o vozačima koji su u roku od dvije godine prikupili 12 negativnih bodova zbog prometnih prekršaja, odnosno mladim vozačima koji su u dvije godine skupili devet negativnih bodova. Novi sustav negativnih prekršajnih bodova u Hrvatskoj je uveden 2018. godine i od tada više od 11.500 vozača ostalo bez vozačke dozvole. Žele li oni nakon toga ponovno doći do vozačke dozvole, upućuju se na ponovno polaganje vozačkog ispita, kao da polažu vozački po prvi put.

Za najteže prekršaje vozač dobiva šest negativnih bodova (vožnja u krivom smjeru na autocesti i brzoj cesti, namjerni prolazak kroz crveno, vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 promila, brzina iznad 50 km/h od ograničenja u naseljenom mjestu, vožnja pod utjecajem droga…), za neke prekršaje četiri, pa tri, dva ili jedan bod.

Dakako, tu su i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom koje se donose za određene prometne prekršaje. Primjerice, najmanje tri mjeseca zabrane dobit će vozač koji je proglašen krivim za prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola od 0,5 promila do 1,00 promila (uz kaznu od 390 do 660 eura), ako je prekršaj počinjen drugi put, a u evidenciju mu se upisuju i tri negativna boda. Najmanje šest mjeseci zabrane dobit će vozač koji je vozio s koncentracijom alkohola od 1,00 do 1,50 promila (uz kaznu od 660 do 1990 eura ili kaznu zatvora od 60 dana), ako je prekršaj počinjen drugi put. U evidenciju mu se upisuju četiri negativna boda.

Za vozača koji je upravljao motornim vozilom uz koncentraciju alkohola veću od 1,50 promila čeka kazna od 1320 do 2650 eura te šest negativnih bodova, ali i najmanje šest mjeseci zabrane upravljanja, ako je prekršaj počinjen drugi put.

Komentirajte prvi

New Report

Close