Ovo je idealan način prevencije post-COVID sindroma

Autor: Poslovni.hr , 03. lipanj 2021. u 09:18
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Postoji velika učestalost dugotrajnih neuroloških problema.

Uistinu postoji određeni postotak ljudi kojima se simptomi, mahom neurološko-psihijatrijski javljaju tjednima, pa čak i mjesecima nakon preboljele bolesti. Da je tome tako, osim dosadašnje kliničke prakse, sugeriraju i iskustva iz 2003. godine nakon epidemije SARS-a.

Postoji velika učestalost dugotrajnih neuroloških problema nakon preboljele bolesti, a simptomi vezani uz oštećenje središnjeg živčanog sustava, uključujući i kronični umor, javljali su se u osoba i četiri godine nakon što su preboljele SARS. Kako piše Ordinacija, uz navedeno, primijećena su i stanja poput demencijama sličnih sindroma, anksioznost, depresija, PTSP-a,..

Prevencija post-COVID sindroma

Idealan način prevencije je ostati zdrav; što u prvom redu znači cijepiti se te poštivati dobro nam poznate higijensko-epidemiološke mjere. U slučaju bolesti i posljedično zaostalih tegoba, bitan je, naglašava Vanja Hulak-Karlak, dr. med., subspec. kardiologije i intenzivne medicine, multidisciplinaran pristup rehabilitaciji ove skupine bolesnike uz individualnu procjenu intervencijskih mjera i postupaka. Ovakvim pristupom moglo bi se spriječiti razvijanje kronične invalidnosti kod brojnih bolesnika, što bi još dodatno iscrpilo zdravstveni sustav i resurse te negativno djelovalo na socioekonomsku situaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close