Ovo hrvatsko selo u 21. stoljeću nema vodovoda, stanovnici ovise o dostavi vode

Autor: Poslovni.hr , 11. srpanj 2022. u 10:54
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Vodovoda još nemaju i ovise o dostavi vode, a ova siromašna općina nema novca ni za kupnju cisterne…

Za nesnosnih vrućina, kakve nas sve češće pogađaju, mnogi spas pod tušem traže i više puta na dan. No, zamislite da i na +35 morate paziti na svaku kap vode. Tako i u 21. stoljeću živi 800 mještana općine Ervenik u zaleđu Knina, javlja HRT. Vodovoda još nemaju i ovise o dostavi vode. No, siromašna općina nema novca ni za kupnju cisterne… Kapacitet joj je 7 kubnih metara i život znači stanovnicima Ervenika. Vozi je vatrogasac Sandro.

“Požari su prioritet i tu imamo lagani pritisak, objašnjava Sandro Kanazir, zapovjednik DVD-a Ervenik.

Pokrivaju 200 četvornih kilometara. Svaki dan sate provode u dostavi. No kroz ovo crijevo teče blago. 7 kubnih metara stoji sto kuna. Svi ostali troškovi teret su općine.

“Ono što je danas većini civilizacijski doseg, nama je privilegija, mi se 24 sata dnevno 365 dana u godini baviti dostavom tekuće pitke vode”, rekao je Predrag Burza, načelnik općine Ervenik.

No klimatske promjene vidljive su i ovdje – kiše nije bilo mjesecima. Korito Zrmanje obično presuši početkom kolovoza, no ove godine vode nema još od lipnja, a kada prirodni izvor vode mještanima presuši – pritisak na DVD-ovce još je veći.

Voda iz vodovoda san je posebice malobrojnih mladih ljudi, no problem je u novcu, jer općina za vodovod nema. Upiru pogled u državu te pozivaju: Mjere za ruralne krajeve moraju biti brže i snažnije! U protivnom, u sljedećim desetljećima ostat će nam samo prazan prostor.

Komentirajte prvi

New Report

Close