Građani su im na prvom mjestu: Ovo će biti povijesna godina za hrvatsku županiju

Autor: Anđelko Stričak , 01. veljača 2023. u 07:00
Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije/Vesna Margetić-Slatki

Varaždinska županija

Županijski razvoj i važni projekti u 2022. godini?

Varaždinska županija prvenstveno vodi brigu o kvaliteti života svojih građana, a tako će biti i u 2023. godini. O tome govori podatak da Županija završava, provodi i projektira više od 40 kapitalnih projekata vrijednih više od 300 milijuna eura. Cilj svih tih projekata je upravo unaprjeđenje kvalitete života naših stanovnika. Stoga su u županijskom proračunu za 2023., koji iznosi 230,8 milijuna eura, sredstva za stipendiranje i nagrade učenicima i studentima povećana za 32 posto.

Stipendije su povećane drugu godinu zaredom, a isplaćuju se svih 12 mjeseci u godini. Jedan od važnih programa je i produženi boravak, koji je organiziran u čak 25 od 33 osnovne škole, pri čemu je učiteljima osiguran rad na neodređeno vrijeme. Nastavljamo s financiranjem Centara izvrsnosti Varaždinske županije, a tijekom ove godine bi trebala biti otvorena dva regionalna centra kompetentnosti ukupne vrijednosti 29 milijuna eura.

Koliko će, posebice energetska kriza i inflacija, utjecati na daljnji razvoj županije?

Ova godina će biti povijesna za zdravstvo Varaždinske županije, područje u kojem se provode projekti vrijedni 122 milijuna eura. U Općoj bolnici Varaždin će biti otvoren objedinjeni hitni bolnički prijem te dnevne bolnice i jednodnevna kirurgija, a počet će izgradnja Centralnog operacijskog bloka u sklopu najvećeg i najznačajnijeg projekta procijenjene vrijednosti 53,8 milijuna eura.

U sklopu Specijalne bolnice Varaždinske Toplice završava se Nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine, kojim će se skrb o osobama s bolestima i oštećenjima kralježnice iz cijele Hrvatske podići na višu razinu. Nastavlja se s dodjelom bespovratnih sredstava za sufinanciranje troškova izrade dokumentacije za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. Pokrenut će se i novi program, prvenstveno za mlade obitelji i revitalizaciju ruralnih područja – dodjela potpora za poticanje nove izgradnje energetskih učinkovitih objekata.

Za poljoprivredu su sredstva povećana za više od 50 posto u odnosu na početak mandata. U 2023. je osigurano više od 927 tisuća eura za dodjelu bespovratnih potpora za ulaganja u poljoprivredi. Nastavlja se i s dodjelom potpora za ulaganja u turizmu, za što je osigurano nešto više od 172 tisuća eura. Također nastavljamo s inicijativom za proglašenje Parka prirode Ivanščica, Strahinjčica, Maceljsko gorje i Ravna gora.

Komentirajte prvi

New Report

Close