Ovi turisti nemaju problem s tim što je Hrvatska u crvenom, brojke ipak ne pokazuju totalni egzodus

Autor: Marija Crnjak , 24. kolovoz 2020. u 11:08
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Brojke eVisitora od proteklog vikenda ne pokazuju da se dogodio neki veliki egzodus turista. U Hrvatskoj je proteklog vikenda ostvareno oko 1,8 milijuna noćenja na 200-tinjak tisuća dolazaka, što je 19 posto manje nego vikend ranije.

Iako su odluke nekih zemalja da stave Hrvatsku na popis rizičnih zemalja za putovanja izazvale pojačan odljev turista iz Austrije i Slovenije, to se nije dogodilo s Nijemcima, a Britanci i dalje slijeću u Split i Dubrovnik, javljaju iz Hrvatske turističke zajeddice (HTZ). Brojke eVisitora od proteklog vikenda ne pokazuju da se dogodio neki veliki egzodus turista. U Hrvatskoj je proteklog vikenda ostvareno oko 1,8 milijuna noćenja na 200-tinjak tisuća dolazaka, što je 19 posto manje nego vikend ranije. Usto, danas se u Hrvatskoj nalazi oko 520 tisuća turista, što je oko 60 posto u odnosu na isti dan prošle godine.

Pad broja novih dolazaka ovom vikendu nije neuobičajen, kraj kolovoza i inače obilježava kraj špice sezone, jer u mnogim zemljama uskoro kreće, ili je krenula škola.

Kako doznajemo u HTZ-u, među gostima koji su nam došli ovog vikenda i dalje su na prvom mjestu Nijemci, za koje su u crvenom samo splitska i šibenska regija, slijede Poljska, Hrvatska, Češka, Mađarska i Slovačka. Kako je poznato, preporuku da ne putuju u Hrvatsku tijekom prošlog tjedna dobili su i Slovenci, Austrijanci i Britanci, Talijani se moraju testirati, te Nijemci za dvije regije, splitsku i šibensku.

Kako otkrivaju u HTZ-u, do 23. kolovoza u Hrvatskoj je ostvareno oko 2,3 milijun dolazaka i 17,6 milijuna noćenja, što je 67 posto lanjskih noćenja. Najviše noćenja imala je Istra, pa Kvarner, potom Splitsko-dalmatinska, pa Zadarska županija. Direktor HTZ-a Kristjan Staničić kaže da zajedno s predstavništvima nastavljaju plasirati informacije prema inozemnim medijima, ali i prema najvažnijim partnerima i agentima posebno na tržištu Austrije, Njemačke, Italije i Slovenije, kojima prikazuju epidemiološku situaciju u zemlji, i to prema županijama.

“Nakon odličnog dosadašnjeg dijela kolovoza u kojem smo ostvarili 67 posto lanjskog turističkog prometa očekuje nas rujan za kojeg u ovom trenutku od strane naših partnera, prije svega iz zemalja na čijem popisu nismo uvršteni na tzv. „crvenu listu“, imamo vrlo dobre najave. Realizacija daljnjeg turističkih prometa ovisit će o epidemiološkoj slici unutar zemlje, a na nama je da se svi i dalje ponašamo odgovorno i pridržavamo propisanih mjera te smanjimo broj zaraženih osoba kako bi vratili povjerenje određenih zemlja s obzirom da se liste revidiraju svaka dva tjedna. Ovaj vikend bilježimo trend većeg odljeva turista iz Austrije i Slovenije, dok gosti iz Njemačke u velikom broju nastavljaju svoj boravak u hrvatskim destinacijama. Iako smo na tržištu Velike Britanije stavljeni na popis rizičnih zemalja, u dubrovačku i splitsku zračnu luku na dnevnoj osnovi pristižu letovi s novim britanskim turistima. Također, i ovim putem apeliramo na turističke zajednice da sukladno našoj prošlotjednoj preporuci zajedno sa turističkim subjektima na svom području osiguraju testiranje na korona virus svim zainteresiranim turistima kako bi im se omogućio što duži i nesmetani boravak u našoj zemlji“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Inače, u dosadašnjem dijelu kolovoza najviše je turističkih noćenja ostvareno s tržišta Njemačke, njih oko 4,3 milijuna što predstavlja 90 posto lanjskog rezultata. Zatim slijedi domaće tržište s kojeg je ostvareno 3,3 milijuna noćenja što je rezultat na razini lanjskog u istom razdoblju, tržište Slovenije s kojeg je ostvareno 2,6 milijuna noćenja što je 94 posto lanjskog rezultata te tržište Poljske s kojeg je ostvareno 1,8 milijuna noćenja što predstavlja rast od 5 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Gledajući po destinacijama, u dosadašnjem dijelu kolovoza najviše je noćenja ostvareno u Viru, Rovinju, Medulinu, Poreču, Crikvenici, Umagu, Malom Lošinju, Novalji, Splitu i Puli.

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić izjavio je za Hinu danas da glavna turistička sezona gotova, no kako turista ima i žele doći unatoč pooštravanju režima u nekim zemljama, mogla bi potrajati i posezona, a sukladno popunjenosti i rezervacijama i objekti će biti otvoreni, iako moguće kraće nego se planiralo zbog mjera s nekih tržišta.

“Ako u slijedećih desetak dana uspijemo značajnije poboljšati epidemiološko stanje te se kao posljedica toga promijene i režimi putovanja iz pojedinih zemalja, možemo očekivati da će pojedini hoteli i kampovi raditi do konca listopada, moguće po jedan u destinaciji biti otvoren i cijele godine”, kaže Ostojić, napominjući da hotelijeri nemaju očekivanja od kongresne posezone za što će trebati pričekati bolja vremena.

Komentirajte prvi

New Report

Close