Ove godine proizveli smo 35% više vina, u EU od nas bolja samo jedna zemlja

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 14. studeni 2018. u 14:03
Smiješi nam se dobra vinarska godina/Robert Anić/PIXSELL

Stručnjaci EK ističu da je ove godine vraćena vjera u vinski sektor nakon lanjskih kriza s klimom. Vina će biti 22% više nego 2017. i 5% više od prosjeka za pet godina.

Hrvatska će ove godine imati proizvodnju vina od 777.000 hektolitara što je za 35 posto više nego u prošloj godini, ali i 23 posto manje od petogodišnjeg prosjeka. Procjena je to Europske komisije koja je objavila najnovije izvješće prema kojem će ove godine proizvodnja vina u EU biti izuzetno dobra u odnosu na 2017. kad je u većini zemalja podbacila.

Prognoze EK govore da će EU imati proizvodnju od 175,6 milijuna hektolitara, 22,1% više nego u 2017. i 5,1% više od petogodišnjeg prosjeka. Hrvatska je prema tim procjenama među zemljama koje će imati jedan od najvećih porasta u odnosu na 2017. Veći rast proizvodnje od Hrvatske imat će jedino Slovenija (rast od 57%).

Popratni elementi

U analizi je objašnjeno kako je ova godina vratila vjeru u vinski sektor nakon što je lani proizvodnja zbog velikih klimatskih promjena bila na rekordno niskim razinama. Iako je i ove godine bilo značajnih klimatskih promjena, posebice na sjeveru Europe uz velike suše, sve je to imalo pozitivan utjecaj i učinak na proizvodnju grožđa te izuzetno dobru kvalitetu vina, objašnjavaju EU stručnjaci.

Napominju kako će klimatske promjene te bolesti kao popratni elementi u proizvodnji grožđa zbog čestih kiša, mrazeva, suše i slično, imati velik utjecaj i na budućnost. Zbog toga će vinari morati primjenjivati nove tehnologije i znanja u proizvodnji grožđa i vina, istaknuto je u analizi.

Da će Hrvatska ove godine imati dobru vinarsku godinu potvrđuju i neki od vodećih vinara.

“Usporedno s prošlogodišnjom berbom, količina grožđa je veća, nešto većeg prinosa. Što se tiče kvalitete vina, od ove godine očekujemo maksimum”, istaknula je Martina Krauthaker Grgić, vinarija Krauthaker. Sebastijan Tomić iz Vinarije Tomić kaže da u 2018. uopće nisu imali jači napad bolesti, a ni pozeba ni tuče.

Naši zadovoljni

“Usuđujem se reći da je ovo dobra godina i što se tiče kvalitete i što se tiče količine, naime po količini je bolja za 30%”, kaže Tomić.

“Ova je godina bila zaista idealna, bolja nego lani. Nije bilo bolesti, vremenski uvjeti bili su izvanredni. Kvaliteta grožđa je odlična te očekujemo izvanredna vina, obro izbalansirana, mineralna i punog tijela”, ističe vinar Josip Franković.

“Ove je godine berba bila izvrsna i po kvaliteti i po kvantiteti, a prva vina PZ Putniković tržište može očekivati u ožujku˝, kaže Ana Barać, voditeljica doma vinarske tradicije u PZ Putniković.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ma, gluposti statističke !!! Slovenija PREPRODAJE SVE : GROŽĐE, MOŠT , VINO ….
SVE IDE U AUSTRIJU !……………….Pa, svi voze u Sloveniju robu za Austriju i ostatak Europe…
Slovenija samo prikuplja robu i disribuira dalje…..kakva proizvodnja veća od Hrvatske….nema šanse

Ako se napregnomo možda za deset godina sustignemo Sloveniju. Vaauu, koja smo vinska nacija, mi Hrvati!

New Report

Close