Ove godine idu barem četiri velike privatizacije

Autor: Marija Brnić , 26. travanj 2018. u 13:00
Milan Plećaš, ravnatelj CERP-a/Goran Stanzl/PIXSELL

Na listi tvrtki koje su najbrže spremne za prodaju su tvornica Lipovica te Meiso i Borovo.

U ovoj godini Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) namjerava pokrenuti najmanje četiri privatizacije tvrtki u kojima ima većinske udjele.

Prema Programu rada za ovu godinu, kojeg je Upravno vijeće CERP-a usvojilo (tek) prije desetak dana, ne precizira se o kojim točno tvrtkama je riječ, jer, pojašnjeno je, to će ovisiti o "aktivnostima koje prethode prodaji".  Nedavno objavljene procjene resornog Ministarstva državne imovine kako će od prodaje imovine u 2018. biti uprihodovano 1,94 milijarde kuna, od čega 931 milijuna kuna od prodaje dionica iz svog portfelja.

Gotovo polovica tog cilja već je ostvarena zaključenjem ugovora za nekoliko obavljenih prodaja većinskih udjela, u hotelima Makarska, crikveničkom Jadranu i Clubu Adriatic, a iz CERP-ovog portfelja trebalo bi se namaknuti još pola milijarde kuna'. U tijeku je ponovljeni natječaj za prodaju Maestrala, ali i prodaja 100-postotnog udjela u tvrtki Oprema pod tlakom, koja je nastala lani iz Agencije za opremu pod tlakom, a u prvom krugu, koji je prošao ispod 'radara' zaprimljeno je, saznajemo, više od pet pisama namjere, temeljem kojih se radi procjena vrijednosti za novi, obvezujući krug prodaje.

No, u odnosu na nekadašnji HFP, danas je lista tvrtki u kojima je država većinski vlasnik sveo na 30, od ukupno 397 tvrtki koje aktivno posluju, a čije udjele drži CERP u portfelju, u kojemu dominiraju manjinski udjeli i dionice, a od kojih velik dio stoji pod rezervacijama. Neraspoloživo za prodaju je i deset tvrtki u većinskom vlasništvu. U tom statusu su primjerice čakovečki Panex, Institut za sigurnost i Gavrilović mala privreda, za koje će se odluke o prodaji donositi po okončanju sudskih postupaka. 

Na listi tvrtki koje su najbrže spremne za prodaju uglavnom su one od kojih država ne može računati na veće prihode, poput tvornice radijatora Lipovica ili tvornica obuće Meiso i Borovo. U redu za privatizaciju su slatinski Agroduhan, Vjesnik, tvornica konopa Konoplja, UTD Ragusa, te dvije profitabilne tvrtke koje bi investitore zasigurno najviše zanimale – Pleter usluge i Riz-odašiljači. No, Pleter-usluge dosad je bio izuziman od prodaje jer je riječ o komercijalnoj tvrtki MORH-a.

Iz CERP-ovog portfelja trebala bi uskoro izaći Petrokemija, no u okviru programa restrukturiranja čime država neće ostvariti prihode. U restrukturiranju su još i Jadroplov, te Orljava, a među tvrtkama koje se namjerava privatizirati je i Hrvatska brodogradnja Jadranbrod, dok se za Brijuni rivijeru, Brodarski institut i ZTC, te Luku Vukovar samo konstatira da su skinute s popisa strateških poduzeća, čime se otvara i mogućnost prodaje. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

>Iz CERP-ovog portfelja trebala bi uskoro izaći Petrokemija
🙂

New Report

Close