Ove godine 27 posto više dozvola za stanove

Autor: Jadranka Dozan , 15. kolovoz 2021. u 22:00
Vrijednost radova po svim izdanim građevinskim dozvolama u 2021. je 15,3 mlrd. kuna/IGOR KRALJ/PIXSELL

U lipnju je, naime, izdana 771 građevinska dozvola (nasuprot 683 u istom lanjskom mjesecu).

Građevinarstvo nastavlja sa solidnom dinamikom rasta. Nakon što je i u godini izbijanja pandemije na kraju bio jedan od rijetkih gospodarskih segmenata u kojemu se nije dogodio pad, ove se godine rast obujma građevinskih radova ubrzao, a podaci o izdanim građevinskim dozvolama nagovještavaju nastavak solidne dinamike tog sektora.

Posljednji dostupni podaci pokazuju da je obujam radova u prvih pet mjeseci bio gotovo 16 posto veći nego u istom razdoblju lani, a u petak objavljeni novi podaci o izdanim građevinskim dozvolama kažu da ih je u prvoj polovici godine izdano 20 posto više nego lani.

U lipnju je, naime, izdana 771 građevinska dozvola (nasuprot 683 u istom lanjskom mjesecu), i to za projekte vrijedne ukupno 2,64 milijarde kuna. Time su od početka godine do kraja lipnja ukupno izdane 5162 dozvole, a predviđena vrijednost radova po njima iznosi 15,3 milijarde kuna ili približno četvrtinu više u usporedbi s prošlom godinom.

Najveći dio, kao i kad je riječ o broju dozvola, odnosi se na zgrade. Projekti gradnje zgrada (novogradnje i rekonstrukcija) za koje su do sredine godine ishođene dozvole vrijedni su gotovo 11 milijardi, a preostalih 4,36 milijardi otpada na ostale građevine.

Promatraju li se samo dozvole izdane u lipnju, vrijednost zgrada za koje su dane veća je čak 49 posto nego u istom lanjskim mjesecu, dok je površina veća za trećinu. Kod ostalih vrsta građevina broj dozvola je isti kao u lipnju prošle godine, ali im je predviđena vrijednost veća za gotovo 90 posto.

Po dozvolama izdanim u lipnju gradit će se pak 1160 stanova korisne površine preko 105 tisuća četvornih metara, a do sredine godine ishođene su za 8194 stana ili 27 posto više nego u prvoj polovici 2020. Gotovo podjednako povećana je i korisna površina po tim dozvolama.

Komentirajte prvi

New Report

Close